Design a site like this with WordPress.com
Započnite

Špalir za raj – Marijana Dragičević

“Špalir za raj” drugi je roman naše domaće autorice Marijane Dragičević. Nakon prvijenca ljubavne tematike “Rock strana bajke”, Marijana se odlučila za jedan punk krimić.

Radnja počinje pronalaskom tijela ravnatelja muzeja Viktora Deda. Njegovo tijelo pronađeno je u muzejskom bunaru, a okolnosti smrti nisu razjašnjene ni nakon očevida. Istraga je dodijeljena mladoj inspektorici Orli kojoj je to prvi samostalni slučaj. U muzeju je taj dan bilo šestero radnika koji su sada i svjedoci i potencijalni osumnjičenici, a kroz razgovore s njima Orla će nailaziti na mnoštvo informacija o Viktorovu životu, od sasvim normalnih, do škakljivih pa čak i ponekih malo bizarnijih.

Ded je bio osoba koja će ti, kada ju pustiš u kuću, pojebati ženu, isprazniti hladnjak, posrati se u wc-u i ne pustiti vodu, a kada bude odlazio, ispraznit će ti tank u autu.

Knjiga se sastoji od 21 poglavlja od kojih svaki nosi ime neke od pjesama bjelovarskog punk benda Petar Punk. Ali, nije se Marijana zaustavila samo na naslovima poglavlja. Članove svog omiljenog benda uvrstila je i kao likove koji su pomogli Orli u razjašnjavanju slučaja.

Radnja je jako zanimljiva. Iskreno, autorica je jako dobro zakamuflirala Viktorovu smrt. Viktor se pokazao jako lošim čovjekom, a od njegove smrti svi su mogli imati koristi. Tako da inspektorica definitivno nije imala lak zadatak. Sve to jako dobro pogoduje brzom čitanju i uživanju u saznanju što se točno dogodilo.

Njegova nepomičnost nije joj unosila mir kada ga je gledala, nego je imala suprotni učinak. Imala je osjećaj da će se svakoga trenutka probuditi i primiti je za vrat, naređujući joj da otkrije što mu se zapravo dogodilo. Ni sama nije znala koliko je trenutaka provela gledajući u preminuloga, ali je u jednom trenu osjetila ruku na ramenu.

Likovi su jako dobro okarakterizirani, a međusobno se jako dobro upotpunjuju. Imamo tu cijeli koloplet karaktera, od pomalo strahljivih do samouvjerenih, od vrijednih radnika pa sve do dobro proračunatih. A na samom kraju autorica nam donosi kratki pregled onog što se dalje dogodilo s likovima iz knjige nakon što se razjasnio slučaj.

Oboje su imali repove iz prošlosti koje još uvijek nisu odrezali iako su bili mrtvi duže vrijeme.

Marijana je još jednom odradila dobar posao i oduševila. Pozornost čitatelja drže pomno osmišljeni zapleti kao i jednako intrigantni raspleti. A samo saznanje što se tu zapravo dogodilo ostavit će vas bez teksta. Draga Marijana, samo tako nastavi dalje! Bravo!

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: