Design a site like this with WordPress.com
Započnite

Čarobno kraljevstvo bajki

Surova stvarnost današnjice je da smo u ovom modernom, tehnološki naprednom svijetu počeli polako tonuti. Nije nam bilo dosta dvije godine patnje pod korona mjerama, pa nas bombardiraju sa svih strana negativnim vijestima o ratu, nestašicama, inflaciji, porastu cijena, padu gospodarstva, nuklearnim ratovima itd. Samo zato što se nekome tako prohtjelo, a mi mali ljudi ne možemo utjecati na to nikako. Sve što čovjek poželi trenutno jest malo mira i puno dobrih vijesti. No, nikako ne škodi i povremeni bijeg u svijet gdje je sve lijepo i gdje je sve moguće, u svijet bajki.

Iako ima bajki koje su i tužne i pomalo teške, one su tu da nas poduče vrijednim lekcijama. Uče nas da, koliko god nam bilo teško, nikada ne odustajemo jer baš onda kad pomislimo da nam je najteže, dogodi se neko čudo koje nas nagradi za sav trud, za svu patnju.

U knjizi “Čarobno kraljevstvo bajki” krije se dvanaest klasičnih priča koje su nam svima dobro poznate: Mala sirena, Ivica i Marica, Ljepotica i Zvijer, Pepeljuga, Knjiga o džungli, Orašar, Otok s blagom, Čarobnjak iz Oza, Snježna kraljica, Robin Hood, Snjeguljica i Alica u Zemlji čudesa.

U ovom malom čarobnom kraljevstvu sve je dozvoljeno; možete roniti u Sirenopolisu, šetati s Ljepoticom kroz francuska polja lavande, a već u drugom trenutku s Moglijem istraživati gorje Seoni, možete se sukobiti s gusarima na tropskom otoku, ili pak igrati kroket s Alisom, a tu je i Orašar koji će vas dočekati u Zemlji slatkiša i poslužiti sladoledom, šećernom vunom i raznim drugim slasticama.

Osim ovih predivnih svevremenskih priča, pažnju kako velikog tako i malog čitatelja zasigurno privlače bogate ilustracije. Ima tu i manjih sličica, ali ono što meni posebno oduzima dah su predivne ilustracije koje se protežu na dvije stranice. I to čak dvaput po svakoj priči. Te ilustracije su slikane u retro stilu, zagasitim, smirujućim bojama. Pomalo me čak podsjećaju na bojanke za odrasle. Nešto vrhunski odrađeno, za svaku pohvalu.

Osim ilustracijama, ova knjiga plijeni pažnju i svojim formatom. Navikli smo da se priče u zadnje vrijeme tiskaju u sve manjim, ali i tanjim formatima. Ova čarobna knjiga ima zavidan format, debele korice i kvalitetan papir koji ju definitivno svrstavaju u bogatu riznicu knjiškog bajkovitog svijeta.

Knjiga “Čarobno kraljevstvo bajki” odlična je kao poklon djeci, ali i odraslima. Ona je pravo malo blago koje bi se trebalo naći na polici svake kućne knjižnice. Ako se još uvijek dvoumite, prisjetiti ću vas na brzinu čemu služi svijet bajki: one su tu da nam pomognu odrasti u dobru osobu, podsjećaju nas na snagu naših snova, na to da je život namijenjen za razne avanture, uče nas kako biti istinski sretni sa svim svojim manama i vrlinama, uče nas zaista cijeniti dobro, ne vjerovati svima ali i ono najbitnije, a to je da je u životu baš sve moguće, samo treba slijediti svoje snove.

Za kraj navodim citat s početka ove čarobne knjige: “Najčarobniji dijelovi bajke nisu uvijek čarobnjaci i kraljevne nego čudnovati i prelijepi krajolici u kojima se priča zbiva.” Vrijednost ove rečenice shvatit ćete tek pogledom na bogatstvo raskošnih ilustracija o kojima sam vam pričala gore. Moju ogromnu preporuku imate.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: