Design a site like this with WordPress.com
Započnite

Velika knjiga emocija – Maria Menendez-Ponte

Emocije su nešto što je iskonski utkano u čovjekov život. Bez njih ne možemo opstati, u kojem god obliku da nas posjetile. Jednostavno su u nama zastupljene. Ali, te iste emocije od kojih smo satkani, često ostaju potisnute u nekom udaljenom kutku naše unutrašnjosti. Katkad i mi odrasli ne osjećamo potrebu izraziti emocije, ili nas je pak strah što će se dogoditi ako ih pokažemo na vidjelo. Zamislite onda kako je to tek teško djeci.

Djeci su često emocije nepoznat pojam. Kako će ih izraziti ako ih ne znaju ni prepoznati, ako su zbunjeni na nekakvo svoje ponašanje koje ih je iznenadilo i za koje nisu ni znali do tog trenutka? Tu bi u pomoć trebali preskočiti odrasli. Ali, katkad i odrasli zakažu. Ne zato što ne žele pomoći nego jednostavno zato što ni sami ne znaju kako objasniti djetetu određenu emociju a da to dijete uspješno usvoji i prihvati.

Svatko uči vlastitim ritmom. Samo zato što nešto napravimo prije, ne znači da to radimo bolje.

Upravo tada nastupa ova knjiga koja je prožeta sa trideset toplih i zabavnih priča na temu trideset različitih oblika emocija. Prvenstveno je zamišljena kao knjiga prepuna pustolovina kroz koju i roditelji i djeca mogu na simpatičan način prepoznati razne situacije u kojima se svakodnevno nalaze, te kroz njih mogu naučiti kako upravljati svojim emocijama.

Svaka od ovih zanimljivih priča popraćena je divnim ilustracijama koje pomažu djeci da što ugodnije prihvate određenu emociju, a za koje je zaslužna ilustratorica Judi Abbot. Na kraju tih pričica nalazi se detaljno objašnjenje svake emocije pojedinačno, od definicije do suočavanja i rješavanja problema. I to čak na dvije stranice. Sebičnost, bijes, izdržljivost, zahvalnost, samopouzdanje, vikanje, vršnjačko nasilje, ljubav samo su neke od emocija koje su zastupljene u ovoj knjizi.

Prije nego što napraviš nešto kako treba, moraš puno puta pogriješiti, i tako sve dok ne uspiješ.

Ono što je jako bitno za zdrav emocionalni razvoj djeteta jest naučiti prepoznati i izraziti svoje osjećaje. Emocije su te koje su naši vjerni prijatelji koji su s nama u dobru i u zlu, koje nas nikada ne napuštaju. Zato su jako bitan korak u odrastanju i treba im se posvetiti poprilična pažnja. Kroz pustolovine ovih simpatičnih junaka dijete će vrlo lako razumjeti vlastite emocije, a roditelji će doći do jako bitnih, pedagoških prijedloga koji će im olakšati način na koji će ubuduće postupati kako bi uspješno pomogli objasniti svom djetetu kroz što upravo prolazi.

Nema veće nagrade nego postići nešto u što smo uložili mnogo truda. Nasuprot tome, uopće ne uživamo u onome što dobijemo bez truda.

Priče su pisane na jednostavan, djeci razumljiv način tako da ih i manja djeca vrlo lako mogu razumjeti. Kako su ove priče zapravo o nečemu s čim se manje – više svakodnevno susrećemo, idealne su za uključivanje djece u razgovor, poticanje na to da nam ispričaju jesu li se našli u sličnoj situaciji, kako su postupili tada a kako su zapravo trebali. A s obzirom da je svaka priča duga tek 3-4 stranice, idealne su za čitanje pred spavanje.

“Velika knjiga emocija” pogodna je za novopečene roditelje, obitelji s više djece, djedove, bake, odgojitelje, nastavnike, ama baš sve koji su u bilo kakvom doticaju s djecom. Vrlo je jednostavna za korištenje a daje nam toliko mnogo. Ovo je knjiga koja će pripomoći djeci da kroz djetinjstvo nauče prepoznati i izraziti svoje osjećaje i da na kraju krajeva izrastu u emocionalno zdrave odrasle osobe. Ovo je knjiga za koju sam sigurna da ju želite imati na svojoj polici.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: