Design a site like this with WordPress.com
Započnite

Ulov – T. M. Logan

“Ulov” je još jedan u nizu vrlo dobrih psiholoških trilera nastalih iz pera engleskog autora T. M. Logana.

Abbie dovodi svog dečka Ryana, s kojim je u vezi tek nekih sedam – osam mjeseci, na upoznavanje sa svojim roditeljima i bakom. Ryan je uspješan, ambiciozan, zgodan, odlikovan vojnim odličjima i uz odličan posao bavi se i volontiranjem. Zvuči kao savršen odabir za zeta. Baka Joyce odmah ga je proglasila ulovom. Ali, nešto u njegovom pogledu uzbunilo je Eda. Osjetio je nešto mračno, tajno, možda preopasno… Iz straha za svoju kćer, Ed će upotrijebiti sve moguće načine da istraži Ryanovu prošlost. No, Edova prošlost također će isplivati i ni malo mu neće olakšavati razvoj situacije. Dapače, što dublje bude kopao, sve više će odvajati svoje najmilije od sebe.

Bilo je to nešto iskonski i urođeno. Drevni instinkt koji bi upozorio lovca iz kamenog doba da se u sjeni šulja vuk spreman za napad. Ne možeš vidjeti, namirisati ili čuti opasnost. Ali možeš je osjetiti dok ti se vlasi kose uspravljaju na stražnjoj strani vrata.

Ono što će vas proganjati tokom cijele priče jest pitanje što se tu događa, tko je u krivu a tko u pravu? Je li Edova zabrinutost zaista opravdana ili je to strah koji nosi u sebi zbog strašnog događaja iz prošlosti? Ili je pak Ryan samo prividno savršen muškarac koji zaista skriva mračnu prošlost?

Nikad nisam želio zaboraviti, nisam želio da rana zaraste. Zaborav je značio gubitak, zauvijek. Nisam želio zaboraviti kako je sve krhko; život, sreća i obitelj, tanko poput papira. Toliko tanko da ih bilo što može slomiti u komadiće. Trebalo mi je sjećanje, trebalo mi je da budem siguran da se nikad više neću opustiti.

Iako su svi likovi dobro okarakterizirani, najviše imamo priliku dočarati Edovo stanje uma. Priča je većinom pričana s njegovog stajališta i savršeno dobro se možemo uključiti u njegov um. Ponekad sam ga jako dobro razumjela, shvaćala sam zašto je toliko prezaštitnički nastrojen, zašto je praktički opsjednut idejom provjeravanja Ryana. Ali, s druge strane, ponekad sam imala osjećaj da zaslužuje da ga se dobro protrese i da mu se kaže:”Hej, stani malo! Pogledaj oko sebe! Zbog svoje paranoje gubiš cijelu obitelj!”

Jesam li gubio razum? Ili je ovo bio osjećaj koji ima jedina razumna osoba dok su svi ostali poludjeli? Jer Claire to nije mogla vidjeti. Joyce to nije mogla vidjeti. Abbie to definitivno nije mogla vidjeti, iako joj je bilo ispred nosa. Ja sam jedini razumio istinu o Ryanu.

Ryan je u ovome svemu zaista dobro proračunata osoba. Iako uvrnuto, zaista me fascinira njegov obrazac ponašanja, koji će biti jasan onima koji su s čitanjem došli do samog kraja. Znamo da jednoj tako samouvjerenoj osobi uz bok uvijek dolazi pomalo priglupa, naivna osoba. U ovoj priči to bi bila Abbie. Slatka, mala Abbie koja naivno vjeruje u sve što joj se kaže.

Prekasno je. Zakasnio sam. Morao sam učiniti više, pokušavati jače, biti pametniji.

Na samom početku romana autor nam donosi pomalo napet ulomak koji nas priprema na nešto strašno što se mora dogoditi. Želja za otkrivanjem o čemu se radi prožima nas tokom cijele knjige. Napeta radnja, neočekivani zapleti i mnoštvo tajni koje izlaze na vidjelo ne ostavljaju čitatelju dvojbu čitati dalje ili ostaviti koji odlomak za sutradan. Teško se odvojiti, nastavlja se sa čitanjem do samog kraja. Iako, moram priznati da me kraj pomalo razočarao. Ne načinom kako se radnja odvila, nego stilom pisanja. Cijeli roman je vrhunski razrađen do u detaljčiće, da bi se kraj nekako prebrzo odvio. Mislim da se taj dio radnje mogao puno bolje razraditi i dočarati još više ta napetost. Umjesto čiste petice, završetak je rezultirao smanjenjem dojma i davanjem jedne solidne četvorke. U svakom slučaju, knjiga vrijedna čitanja!

Ali bilo je tu još nešto, nešto dublje, nešto što je vidio izbliza već toliko puta dosad. Strah. I koliko god ga je puta već vidio, namirisao ili osjetio, uvijek bi osjetio taj mali mračni nalet uzbuđenja.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: