Design a site like this with WordPress.com
Započnite

To mogu samo ja – Lea Brezar

Poezija se nekako rijetko nađe na mom repertoaru za čitanje, maksimalno nekih 2-3 zbirke godišnje. Ali kada ju čitam, biram autore koji su mi posebno ostavili neki trag svojim pisanjem. Jedna od mojih omiljenih domaćih autorica, koja uz prozu piše i poeziju, jest Lea Brezar.

Sasvim je jasno

Da su riječi dovoljne.

Vjekovi stanu

U pjesmu napisanu.

Lea ima specifičan stil pisanja. Ona u svoje pjesme unese sebe maksimalno. Ono što vidi, što čuje, što osjeti s lakoćom pretoči u stihove. Lea voli reći da piše u trenutku. Ono što joj obilježi određeni trenutak, a da je vrijedno, da ima snažan učinak na nju, zabilježeno je u pjesmama. Čitajući njene zbirke pjesama, nostalgično se vraćam u srednjoškolsko doba kada sam i ja s guštom pisala pjesme.

Tu si da svemu prkosiš,

A ne da od svega kloneš.

Tu si da letiš,

A ne toneš.

Njene pjesme odišu emocijama, od ljutnje i tuge, do neizmjerne sreće. Svojim stvaralaštvom dotiče čitatelje u dušu i potiče na promjenu. Ponekad ovjekovječi neki poseban emotivan trenutak, ponekad se ljuti ili opominje, ali ovog puta tu je da nas potakne na promjenu. Često nemamo vjeru u sebe, ali i strah od rizika veliki je krivac za tapkanje u mjestu. Zato Lea naglašava kako je došlo vrijeme za promjene, kako treba vjerovati u sebe, stati čvrsto na nogama i kazati samom sebi da možeš, da vrijediš, da kreneš na put prema boljoj budućnosti.

Provjeri gdje si stao,

Jel’ se zanos osjeti?

Hodaš, a nisi pao,

Umoran al’ ipak letiš?

To znači iz dubina

Iskonsko tkanje tkati

I svrsi svoga života

Potpuno sebe dati.

Reći ćete lako je to reći. Ali Lea piše iz osobnog iskustva. I njen posao je patio, propadao i ustao iznova poput feniksa. Nije se nikada predavala. Naprotiv, postajala je sve jača. Njen trud, rad i upornost nagrađeni su otvaranjem EPOHE, privatne gimnazije koja svoj rad u nastavi temelji na waldorfskoj tehnologiji. Čak u zbirci ima i jedna pjesma posvećena njenoj prijateljici Renati s kojom je i osnovala EPOHU.

Srele smo se s razlogom, To znamo. Zajedno ispraviti krivine Moramo Posred ove divljine.

Lea piše jednostavne, čitateljima razumljive pjesme. Pjesme koje odišu životom, pjesme u kojima se vrlo lako možemo prepoznati. Prepustite se i dopustite si barem mali trenutak uživanja u ovim inspirativnim pjesmama. Svi smo zaslužili biti voljeni, priznati i hrabri u raznim životnim okolnostima. A to možemo postati ako duboko u svojoj duši raščistimo sve što nas sputava i ometa nam daljnji napredak. Dopustite da vas ova zbirka pjesama potakne na promjenu jer to je njena svrha. Kako Lea kaže, TO MOGU SAMO JA, odnosno dragi pratitelju, TO MOŽEŠ SAMO TI.

I stati nogama čvrsto

U namjeru ponad sna.

Uprijeti u sebe prstom

To mogu samo ja.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: