Kubanska afera – Priscilla Oliveras

Već sam pogled na naslovnicu obećavao je da priča koja je unutar korica mora biti zanimljiva. I taj osjećaj me ni najmanje nije prevario.

Sara Vance poznata je influencerica koja dolazi na otok kako bi provela tjedan dana u društvu svoje obitelji. Taj odmor bio je zamišljen kao opuštajuća proslava pobjede njene majke nad rakom. Znači odmor bez ikakvih naznaka stresa. No, Sarin dečko otkazao je svoj dolazak u zadnji tren, svega par sati prije slijetanja aviona kojim dolazi ostatak njene obitelji. Kako ne bi još jednom razočarala obitelj, Sara se, naletjevši na prezgodnog vatrogasca Luisa, dosjeti kako bi upravo on bio odličan kandidat koji će tih tjedan dana odglumiti njenog dečka. S obzirom da njena obitelj nije imala priliku upoznati njenog pravog dečka, to i nije bilo tako nemoguće izvesti.

Ona spusti pogled na njegov rastvoren dlan. Poziv je to. Vjera u nju. Predanost kakvu je godinama željela od voljene osobe. Samo što je ta predanost bila privremena. Iluzija.

No, Luis je bio starosjedioc na otoku i nova djevojka u njegovom društvu potakla je tračeve koji su doprli i do njegove obitelji. Kako nesmetano uživati u Sarinu društvu, a da se ne otkrije njihova prevara? I to je još on uvučen u laži, čiji nadimak glasi Sveti Navarro. A kako odoljeti strasti koja se razbuktala među njima, kad su oboje svjesni da će to potrajati najviše sedam dana kada ona mora poći natrag u New York?

Pomisao na Luisa, koji je čeka s druge strane vrata, samo još više naglasi neobičnost situacije u kojoj se našla. Prijatelj, koji zapravo nije bio prijatelj. Ljubavnik, koji zapravo nije bio ljubavnik. Ali u očima njezinih roditelja, bio je oboje.

Ovo je jedna od onih priča kada dvoje junaka na samom početku sasvim slučajno ulete u život onom drugom i bez obzira što ne znaju praktički ništa jedno o drugom, imaju osjećaj kao da se poznaju cijeli život. Potpora su jedno drugome i savršeno se nadopunjuju.

I Sara i Luis imaju svojih tajni iz prošlosti, onih bolnih s kojima se teško suočiti. Sara se zbog toga na neki način distancirala od svoje obitelji i razboljela od poremećaja prehrane, dok je Luis zahladio odnose s mlađim bratom. Nijedno od njih nije imalo hrabrosti razriješiti svoju situaciju, ali su se čvrsto zarekli sami sebi da će pomoći onom drugome da se oslobodi toga pakla koje godinama uništava njihove živote.

Katkada moraš sam otići pronaći vlastiti put. Pronaći sebe. A ako imaš sreće, put do kuće lako je prijeći. Nema zapreka na cesti ili upozoravajućih znakova opasnosti koji povratak čine mnogo nezgodnijim.

Prvih desetak stranica mi je bilo skroz nezanimljivo, dok je priča dobila svoj kontekst. Iako zvuči pomalo banalno doći u nepoznatu sredinu i prvoga dečka kojeg sretneš zamoliti da ti glumi partnera, to mi ni najmanje nije zasmetalo. Dapače, više mi to nalikuje na naše dalmatinske “galebove” koji su uvijek spremni uletjeti u malo avanture. Ljubavna priča koja se polako razvija između Sare i Luisa simpatična je, lako osvaja čitatelja. Sara je podrška Luisu, a sam pogled na njegovo isklesano tijelo golica njenu maštu. Luis također ne sakriva strast u očima koju izaziva samo jedan pogled na Saru. Ima tu sposobnost da u svakom trenutku ima spreman odgovor na svaki njen strah, svaku nedoumicu. Za čas ju smiri i utješi.

Jedina stvar koja me malo smetala kod Luisa jest to njegovo zatvaranje u sebe. Od Sare je tražio potpuno povjerenje, koje mu je udijelila otkrivši mu sve svoje skrivene tajne i probleme, dok on svoje drži duboko zakopane u sebi, pa makar ga koštalo to i razdvajanja od nje. No, kad stavimo to na stranu, Luis je pravi latino zavodnik. U punom smislu te riječi.

Ovaj snažni i sućutni čovjek koji je svojevoljno utrčavao u plamteće zgrade da spasi druge previše se bojao spasiti sebe. Previše se bojao otpustiti prošlost i živjeti potpuno u sadašnjosti. Čak i ako je, koliko god je to boljelo, to značilo živjeti bez nje.

Ono što je posebno simpatično u ovoj priči jest Luisova obitelj. Obitelj Navarro radišna je familija koja naraštajima radi kao vatrogasni liječnici. Međusobno su privrženi, odani jedni drugima i spremni pomoći kome god i kad god treba. Poseban osmjeh izvukla mi je mamina chancleta (slavna papuča za one koji ne slušaju 😂🙈), kao i njen inkvizicijski pristup kad bi ju nešto zaista zanimalo.

S druge strane, Sarina obitelj je totalno drugačija od Luisove. Svi odreda liječnici, osim Sare, imaju odlično razvijene karijere, ali zbog toga u sebi duboko pate jer cijeli život nešto propuštaju. Ova priča je odličan pokazatelj kako je zdravlje, ljubav i sloga iznad svega ostaloga.

Sve dok dopuštamo da nam prošlost negativno utječe na sadašnjost, nemoguće je graditi pozitivnu budućnost.

Kako je ova priča zapravo prvi dio serijala o obitelji Navarro, iskreno se radujem nastavcima. U Americi je već izdan drugi dio, u kojem ćemo čitati o Luisovoj sestri Anamariji i njenom odabraniku, ali ono što zapravo čekam jest priča o mlađem bratu Enriqueu. Mislim da će nas tek ta priča pošteno oboriti s nogu. Enrique ima to neko drsko zavodljivo ponašanje koje će sigurno biti dobro ukomponirano u ljubavnu priču.

No, dok nam ne dođe prijevod drugog dijela, za kojeg se iskreno nadam da ga nećemo predugo čekati, svakako preporučam ovaj divan, opuštajući roman koji je kao stvoren za ljetne dane, uz neki fini koktelčić u hladovini i uživanje na maksimum. Ja sam ju pročitala u svega par sati, uživala sam u priči, a vjerujem da će i vas osvojiti.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

Napravite svoju stranicu s WordPress.com
Započnite
%d blogeri kao ovaj: