Ogledala – Lea Brezar

Lea Brezar je jedna od mojih najdražih domaćih autorica. Iako je više okrenuta ka poeziji, svaki je njen novi prozni uradak prožet ozbiljnim temama na koje Lea želi skrenuti pažnju čitatelja. Problem, osvještavanje istog i način na koji bi se mogao riješiti sastavnice su romana vješto ukalupljene u cjelokupnu priču.

“Ogledala” sam pročitala u jednom dahu. Kakva je ovo knjiga! Razorna, teška, ali ujedno životna i nadasve poučna! Knjiga koja tjera na promjene, na promišljanje i djelovanje, knjiga koja se bori protiv svih zala današnjice pred kojima žrtve zatvaraju oči…

Zaboravio si na ono najvažnije, a to je da nikada ne možeš sve znati. Ne možeš razumjeti ono što ne osjetiš na svojoj koži…

Ova knjiga bavi se problematikom svakodnevnih problema koji su tu da zagorčavaju život, koji rade protiv nas i ograničavaju nas u svakodnevnom životu i radu. Ono što je na nama jest da se naučimo izboriti i živjeti u skladu sa životom, a ne da on radi protiv nas samih. No, nije svatko sposoban sagledati stvari onakve kakve jesu, nisu svi ljudi puni pozitive i nekima se i najmanja prepreka učini kao planina. Neki jednostavno niti ne pokušavaju živjeti svojim životom, ne znaju se izboriti za ono što ih raduje.Gledaju kroz oči drugih, žive kako bi ispunjavali kriterije drugih… Ili ne znaju ili ne žele otvoriti oči i tako propuštaju istinski uživati u čaroliji života. Najlakše je odustati, okriviti sudbinu ili nekog drugog za ono što nas je dopalo, a nitko ne kreće od sebe. Nitko se ne zapita jesam li ja mogao/mogla utjecati na to, jesam li mogao/mogla razbiti ta ogledala u tuđim očima kroz koja cijeli život gledam, jesam li mogao/mogla istinski uživati u životu?

Svi nešto znaju o nama, imaju neku iskrivljenu sliku jer nas zapravo ne poznaju. U ogledalu je odraz nestvaran, važno je ono što je unutra, a ne vidi se.

Kroz tri poglavlja upoznajemo se sa Anitom, Veronikom, Biljanom te Nikolom i Dinom. Anita je djevojka koja trpi izrugivanja okoline ali i obiteljsko nasilje. Njena priča me najviše rastužila. To je priča koja nosi poruku svima da radimo na samopoštovanju, da se zauzmemo za sebe i da poštujemo život i živimo ga svom puninom.

Tek kad se sve počne rušiti, postaje jasno da je vrijeme da se zaustavimo, ako još možemo.

Neću vam otkrivati radnju jer želim da uživate čitajući i da sami izvučete pouku koju nam donosi ova knjiga. A da nije poučna, zaista jest. Upozorava nas da pogledamo duboko u svoju dušu, duboko u sebe i pronađemo svoj mir i snagu za mjenjanjem sebe.

Razmišljala sam o tome što je činio. Tako nenametljivo, a opet jasno. U svojoj je tišini birao puteve kojima se prolazi sam, ali uzdignute glave. U rulji, bijesnoj rulji koja ne oprašta, lako je naći razloge da budeš jedan od njih. Kamo god se okreneš, ugledat ćeš ono što treba. A Nikola, on je negdje na tom putu odlučio da može i bolje. Da je sve pitanje stava. Da nije važno što se drugima čini, već ono što nama ima smisla.

Ova je knjiga jedna velika nada i jedno veliko obećanje da život može biti bolji i sretniji, samo kad bi se malo potrudili oko samih sebe, radili na samopoštovanju, donosili odluke i prihvaćali rizike za iste i kreirali život u smjeru kojim želimo da ide, a ne u smjeru koji nam je nametnut… S nadom i vjerom da sami sebi možemo najviše pomoći možemo učiniti dovoljno da uživamo u blagodatima života. Moju veliku preporuku za ovu knjigu imate!

Ušao je u moj život neočekivano, a tako je i nestao. Ipak, u njemu se zadržao više nego što je trebalo i ostavio dovoljno tragova da naslutim kako nešto nije u redu s njim, ali ja to nisam željela primijetiti. Svi primijete. To sljepilo koje nas obuzme olakšava nam stvarnost. Vidimo, a pravimo se da ničega nema.

Pronaći način da u svom bijednom životu zadrži glavu iznad vode i oslika sve one trenutke koji su joj nešto značili, bio je znak snage, ne slabosti. Nije se imala s čime boriti, no opstala je u tom svom životu, u jednom jedinom krugu u kojem su se izmjenjivale batine, uvrede i samoća.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

Napravite svoju stranicu s WordPress.com
Započnite
%d blogeri kao ovaj: