Design a site like this with WordPress.com
Započnite

Sanjar Strange – Laini Taylor

“Sanjar Strange” prvi je dio duologije o mladom knjižničaru,mitskom izgubljenom gradu i poluljudskoj djeci ubijenih bogova.

Lazlo je siroče.Njegovi roditelji su mrtvi,a on je kao malo dijete doveden u samostan da živi sa monasima.Godinama je Lazlo slušao priče koje su mu pričali monarsi.Ali jedna mu se posebno svidjela.To je bila priča o gradu,zaboravljenom,nevidljivom i bezimenom.To je bio grad legenda.Grad kojeg su prozvali Plač.

Lazlov najveći san bio je pronaći taj grad.Razriješiti misteriju koja se nadvila nad njim.Rijetko tko je znao za njega,a i ona nekolicina koja je čula za Plač,smatrala je tu priču samo mitom.

Lazlo je napustio samostan i počeo raditi u knjižnici.Tamo je tražio informacije o zaboravljenom gradu.No,jednom kad je čudna vojska stigla u grad i Lazlo otkrio da idu u potragu za izgubljenim gradom,odlučio je pošto-poto poći s njima.

Lazlo je želio otići i istražiti.Bio je to njegov san,odvažan i veličanstven:otići onamo,na drugi kraj svijeta i sam razriješiti misterije.

To je,dakako,bilo nemoguće.

No kad je to ijednog sanjara spriječilo da sanja?

U zaboravljenom gradu,u Citadeli,nalazi se petoro mladih plavih bića,poluljudska djeca ubijenih bogova.Oni su jedini preživjeli i za njih nitko nije znao.Među njima se ističe Sarai,posebna djevojka sa posebnim darom.Njezin dar pokazuje se kroz moljce koji joj izlaze iz usta i omogućuju joj da vidi grad ispod Citadele i uđe u ljudske snove.

Dalje vam neću otkrivati radnju,samo mogu reći da pustolovina na koju se Lazlo uputio,a koja uključuje i Sarai,više je nego fantastična.

Jedni se rađaju za velike stvari,a drugi da velikima pomažu činiti velike stvari.

“Sanjar Strange” je zaista magična priča.To je priča o bogovima i čudovištima,o legendama i mitovima.To je ujedno i priča o dvoje mladih koji žele prekinuti krug mržnje i straha,iako su njihovi životi potpuno različiti.Na kraju krajeva,ovo je priča o pričama,o snovima i krhkim dušama koje se usuđuju sanjati.

Proza kojom Laini Taylor piše uistinu je predivno čarobna.Njeni su svjetovi maštoviti i složeni,likovi odlično okarakterizirani i ukomponirani u priču koja se preklapa u razorni spoj svjetlosti i tame.

Lazlo je najdominantniji lik u ovoj priči.On je siroče kojeg odgajaju monasi,a zatim postaje i knjižničar udubljen u priče i sanjarenja.Koliko se god na trenutke činio čudnim,toliko je zapravo hrabar i odvažan.On je sanjar nevina srca,ljubazan i častan.

Vjerovao je u magiju,poput djeteta,i u duhove,poput seljaka.Prvog dana na poslu nos mu je slomio svezak bajki pri padu,a to vam je,kako su govorili,sve što trebate znati o čudnom Lazlu Strangeu:glava u oblacima,izgubljen u svom svijetu,u bajkama i mašti.

Na to su mislili kad su ga nazivali sanjarom i nisu se prevarili,no promaknula im je bit.Lazlo je bio sanjar u dubljem smislu negoli su znali.To jest,imao je san – uporan i usmjeravajući,do te mjere da ga je ćutio poput druge duše.Krajolik njegova uma bio je posve predan snu.Bio je to beskrajan i zanosan krajolik i odvažan i veličanstven san.Odveć odvažan,odveć veličanstven za takve kao što je on.Znao je to,ali san bira sanjara,a ne obrnuto.

Kroz priču doživljavamo cijeli vrtuljak emocija,od tragedije,boli,usamljenosti i čežnje do nade u pomirenje i trenutaka istinske radosti i ljubavi.

Sarai”,rekao je i kad bi ravidi preli,zvučalo bi tako kao što je izgovorio njezino ime.”Zacijelo shvaćaš.Želim te u svom umu.”A želio ju je i u svom naručju.Želio ju je u svom životu.Želio je da ne bude zatočena na nebu,da je ne progone ljudi,da ne bude beznadna,i da je ne opsjedaju košmari čim zatvori oči.Želio ju je odvesti na obalu prave rijeke i pustiti je da gaca po blatu.Želio se sklupčati uz nju u pravoj knjižnici,mirisati knjige,otvarati ih i čitati ih s njom.Želio im je oboma kupiti krila od krojača kako bi mogli odletjeti sa zalihom slastice od krvi u škrinjici za blago kako bi živjeli zauvijek.Shvatio je,onda kada je nazreo što leži onkraj Kuka,da je carstvo nespoznatljivoga mnogo veće negoli je pretpostavljao.Želio je istražiti koliko veće.S njom.Ali najprije… najprije ju je samo stvarno,stvarno želio poljubiti.

Ova priča nesumnjivo izlazi iz okvira svijeta i života,pomiče granice realnog i isprepliće snove i javu.Nije ni čudo da stječe sve više i više poklonika diljem svijeta,pa čak i onih koji nisu pretjerano oduševljeni ovim žanrom.Ovo je knjiga koja nam dozvoljava sanjariti i koja nas vodi u svijet snova,dobrih i loših.Ova knjiga definitivno pomiče sve granice.Ako ju već niste čitali,osigurajte si ovaj užitak.Nećete požaliti.Ali požurite,jer drugi dio duologije pod nazivom “Muza košmara” je već u prodaji.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: