Design a site like this with WordPress.com
Započnite

Sve što moj sin treba znati o svijetu – Fredrik Backman

Biti roditelj najljepša je stvar na svijetu.Ali,po prvi put u životu postati roditeljem može biti jako,jako stresno.Nova osoba ulazi u život,malo biće koje još uvijek ne zna reći niti pokazati što ga muči i kako to na kraju riješiti.Puno “čarolije” i ljubavi,a nadasve strpljenja treba dok se naviknemo na novonastalu promjenu u životu.

Neću uvijek biti najbolji otac.Napravio sam puno pogrešaka i napravit ću ih još.Ali si nikad neću oprostiti ako postaneš dijete u kutu igrališta.

Budi drukčiji,bolji od mene.Učini mi uslugu.Nikad nemoj držati jezik za zubima.Ne odvraćaj pogled.Nikad nemoj biti zloban samo zato što možeš.Nikad ne gledaj na ljubaznost kao na slabost.Nemoj postati onaj čovjek koji stoji u uredu s panoramskim prozorima u marketinškoj agenciji i misli da “ljubazan” zapravo znači “uvreda”.

U knjizi “Sve što moj sin treba znati o svijetu” Backman nam predočava svoj način prihvaćanja pojma “biti roditelj”.

Biti roditelj vrlo je slično pokušaju vožnje bagera kroz kineski dućan.S nogama u gipsu.I fantomkom navučenom na krivu stranu.Pijan.

Ali pokušat ćemo.Dovraga.Želimo biti najbolji roditelji na svijetu.Samo to.Pa onda guglamo.Sve guglamo.

Ova knjiga nije tipična knjiga savjeta,iako bi se to po naslovu vrlo lako dalo naslutiti.Ovdje Backman ogoljava dušu pred svima.Vodi nas kroz životne situacije kroz koje prolazi,a sve kroz obračanje svome sinu.

Samo želim da znaš da te volim.Kad budeš stariji,shvatit ćeš da sam napravio mnogo pogrešaka dok si odrastao.Znam to,i s tim sam se pomirio.Ali želim da znaš kako sam napravio najbolje,baš najbolje što mogu.Ostavio sam srce na terenu.Dao sam svaki gram svega što imam.

Ako usporedimo očeve i majke,nekako su majke te koje su spremnije i spretnije od očeva.Očeve dolazak bebe uhvati poprilično nespremne.To upravo i sam Backman priznaje u ovoj knjizi.Ali ono što mu se treba priznati i svakako pohvaliti jest iznimna hrabrost iznijeti svoje “prljavo rublje” u javnost.Posebno danas kada internetski svijet obiluje samo i jedino savršenstvom.Backman se ne libi priznati svoje pogreške,ali i ne preza pred njima.Hrabro se hvata ukoštac sa svim izazovima koji ga čekaju na putu očinstva.

Zbog svega toga ti se uistinu jako želim ispričati.I kad te najviše uzrujam,samo želim da pokušaš shvatiti da ćeš za mene uvijek ostati mali jednogodišnji dječak koji stoji gol u hodniku i smije se onako krezub dok na prsa stišće plišanog lava.

Uza sve kritike samome sebi,Backman iskazuje i ogromnu ljubav prema sinu kao i prema svojoj ženi.Njegova žena,kako sam Backman navodi,njegova je čista suprotnost.Ali njegova ljubav prema njoj je ogromna i posebna.On je u stanju čak probdjeti cijelu noć uz bebu kako bi se ona naspavala da može funkcionirati cijeli dan oko njih dvojice.

Ne znam puno o ljubavi.Zapravo sam u životu volio samo jednu ženu.No svaki je dan s njom kao da si gusar u čarobnoj šumi punoj zakopanog blaga.Nasmijavati tu ženu je kao nositi čizme koje su malo prevelike i uskočiti u najdublju lokvu.Tup sam i oštar,pun crnog i bijelog.A ona je sva moja boja.

Tvoja bi majka za tebe i mene stala pred čopor vukova.I to je nevjerojatan blagoslov,to što smo njezini dečki.Moramo se pobrinuti da to zaslužimo.Svaki dan.Jer kad si s njom,uvijek je kao u nedjeljno jutro.

Knjiga je zamišljena kao spoj dužih eseja o svakodnevnom životu i kraćih šaljivih bilješki.Backman upućuje sina u život kroz eseje o pokretnim toaletskim svjetlima,o Ikei,nogometu,Bogu i zračnim lukama,muževnosti,ljubavi,dobru i zlu i još štošta toga…

Zato se igraj.Uči.Odrastaj.Slijedi svoje snove.Nađi nekog koga voliš.Daj sve od sebe.Budi ljubazan kad možeš,nepopustljiv kad moraš.Drži se svojih prijatelja.Ne idi u smjeru suprotnom od strelica na podu.I bit će ti skroz dobro.

Ono što prevladava knjigom je humor.Obilje humora,od istinski smiješnog pa na koncu nerijetko i do crnog humora.Svakako čitalački prihvatljivo i nadasve zanimljivo štivo.Uči nas da se izborimo za sebe najbolje što znamo u ovom svijetu u kojem traje vječna borba dobra i zla,prihvatljivo-neprihvatljivih seksualnih opredjeljenja ili pak mnogih drugih predrasuda.Život nije idiličan,ali Backman nas uči da ga proživimo najbolje što znamo,da izađemo iz cijelokupne životne priče kao pobjednici,bez da započnemo rat.A što je pak sve savjetovao svom sinu,ostavljam vama da saznate čitajući i uživajući u prepoznatljivom Backmanovu humoru…

Možeš postati što god poželiš,ali to nije ni izbliza važno kao spoznaja da možeš biti točno ona osoba koja jesi.

Katkad najjača osoba nije ona koja udari.Nego ona koja ne uzvrati udarac.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: