Svjetioničari – Emma Stonex

Nemaš pojma što je oluja sve dok je ne doživiš na otvorenom, tad imaš osjećaj kako će se svjetionik urušiti iznutra i more će ga odnijeti.

Roman “Svjetioničari” nadahnut je po istinitom događaju. Naime, u prosincu 1900. godine tri su svjetioničara nestala s udaljenog svjetionika na otoku Eilean Mor u otočnoj skupini Vanjski Hebridi. Zvali su se Thomas Marshall, James Ducat i Donald MacArthur. No, iako je ovaj roman nadahnut tim događajem i napisan poštujući sjećanje na njih, autorica napominje kako je u potpunosti plod mašte i nema nikakve sličnosti sa životima tih ljudi ni s njihovim osobnostima.

Radnja se odvija u razmaku od dvadeset godina. 1972. godine priču otkrivamo sa stajališta trojice svjetioničara. Sva tri osuđeni su na suživot svakih nekoliko tjedana u svega par kvadrata skučenom svjetioniku. Podrazumijevalo se da moraju biti u prisnim odnosima i tolerantni jedni prema drugima. No, kako je priča sve više odmicala kraju, polako se otkrivaju tajne koje su imali svaki od njih. Od tragičnih obiteljskih situacija, do prevara i policijskih dosjea, svega je tu bilo…

Živim sa sviješću da imam neprijatelje. Zle ljude koji čine zle stvari i žele učiniti nešto zlo meni. Katkad me strah zaspati zbog noćnih mora. Da će me pronaći, na ovoj stijeni.

Ono što najviše intrigira čitatelja jest pitanje što se zapravo dogodilo, kako su sva trojica netragom nestala sa svjetionika? Satovi su se zaustavili na 08:45, stol je bio postavljen samo za dvojicu iako je bilo njih troje, a ono najinteresantnije jest to da su vrata svjetionika bila zatvorena iznutra, dok u svjetioniku nitko nije pronađen. U dnevniku jednog od njih stoji zabilješka o ogromnom olujnom nevremenu koje se zapravo nije ni dogodilo, a spominje se i čovjek koji je došao popraviti generator, a kojeg tvrtka nikada nije poslala na svjetionik i koji uopće nije isplovio iz luke. Zvuči pomalo paranormalno, zar ne?

Katkad gore, u lanterni, možeš osjetiti drugu osobu, potrudiš li se. Možeš je osjetiti uza sebe, htio ti to ili ne. Katkad sjedi odmah do tebe, osjećaš to po dlačicama na rukama. Ili je iza tebe, gleda ti u potiljak, glavom joj se motaju svakojake misli o tebi za koje bi ti bilo draže da ih nema. Okreneš se da provjeriš i nema nikoga, lanterna je prazna, sam si tamo. Ali ipak provjeravaš.

Dvadeset godina kasnije, 1992.godine radnju pratimo očima njihovih supruga/djevojke. Svaka od njih na svoj se način bori sa misterioznim nestankom. Netko je nastavio sa životom, a netko se još uvijek nada da će se pojaviti čak i nakon toliko godina. Za očekivati je da će se držati zajedno, biti međusobna podrška u tim teškim trenucima, no njih je zapravo taj događaj udaljio. Jednako kao i njihovi muškarci, i one su imale svoje tajne koje su bile pomalo i škakljive. No, što se dogodilo još uvijek nisu saznale, a oko njih oblijeće pisac koji želi napisati knjigu o tom događaju, dok tvrtka nagrađuje njihovu šutnju.

Napetom dojmu pri čitanju pogoduju i brutalno moćni opisi nemilosrdnog oceana i oluja koje se nadvijaju nad njim. Ovo je knjiga koja nam ispreda priču o ljudskim odnosima i toleranciji, o ljubavi i gubitku, o izdajama i prevarama, o ljubomori i ljutnji… Čitav koloplet emocija proteže se kroz živopisne priče o životu svjetioničara na svjetioniku, kao i o samotnom životu njihovih supruga na kopnu koje se bore svim snagama da nastave koliko toliko normalno živjeti.

Događa se to u magli. Sve je nekako prigušeno, zaustavljeno. Ne bih bio prvi koji raspoloženje pripisuje elementima prirode, jer oni nam postanu isto tako bliski pratioci kao i naši drugari unutra, ali u magli ima nečeg osobitog. Ona prigušuje svjetlost i zvuk, sažimajući svijet, sve dok ne preostane samo ono mjesto na kojem jeste.

Ako tražite štivo koje će vam zaokupiti pažnju, zainteresirati vas svojim zapletima i tajnovitošću u tolikoj mjeri da ga nećete moći ispustiti iz ruku, i to još sve začinjeno nijansama paranormalnog, onda je ovaj roman pravi izbor za vas. Mene je oduševio, vjerujem da će i vas. Moju preporuku imate.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

Napravite svoju stranicu s WordPress.com
Započnite
%d blogeri kao ovaj: