Design a site like this with WordPress.com
Započnite

Mali dućan u Cockleberry Bayu – Nicola May

Znate onaj tip romana koji vas nije oborio s nogu svojom napetom radnjom, ekscentričnim likovima, akcijom na sve strane, ali vas je toliko oduševio da sami sebe upitate zašto? Upravo takav je roman “Mali dućan u Cockleberry Bayu”. Ovo je jedna polagana priča koja vas polako, stranicu po stranicu, osvaja svojom toplinom, ugodnošću i natruhom mistike.

Oslobodi svoju energiju i tvoji anđeli će te voditi. Vjeruj u sebe i sreću ćeš naći.

Da se razumijemo, ima tu svega. Od tajnovitog darovatelja dućana, prelaska u novu sredinu, podvala, laži, preljuba, osveta, pa čak i silovanja do posebnih ljubavi i razrješavanja obiteljskih tajni. Toliko toga uneseno je u ovaj roman, a sve u precizno doziranoj količini da čitatelju ne bude ni previše ni premalo.

Ponekad u životu, ako ne znaš što učiniti : ne čini ništa, ne reci ništa i odgovor će ti sam doći.

Rosa je djevojka koja je od rođenja živjela u domovima i udomiteljskim obiteljima. Kada jednog dana naslijedi dućan u malom priobalnom mjestu, kreće u potragu za boljim životom ali i razrješavanjem misterije oko tajnovitog darovatelja. Prva pomisao bila joj je prodati dućan i riješiti si financijsku situaciju, ali saznavši kako ne smije prodati dućan već ga jednog dana darovati nekom tko to zaslužuje, odlučila se ipak okušati kao vlasnica dućana. Veliku podršku imati će od svog cimera Josha. Ni Josh ni Rosa nemaju neke posebne sreće u ljubavi, a ni svjesni nisu koliko se zapravo njihov odnos može produbiti.

Tvoja je radost tuga bez krinke. Što dublje tuga ulazi u tvoje biće, to je veća radost koju možeš sadržavati. Odista si obješena poput zdjelica vage između svoje tuge i radosti. Samo kad si prazna, smirena si i uravnotežena.

Nije mi bilo teško zamisliti radnju romana, a još manje stvoriti predodžbu kako bi izgledao Cockleberry Bay. Prva asocijacija mi leti na našu lijepu Dalmaciju, neodređeno mjestašce, jer manje više svako od njih ima “dežurne kamere” na uličicama ili malo bolje sakrivene iza škura. Toliko me zabavila ta ideja da i u Cockleberry Bayu nisu potrebne ni novine ni vijesti kako bi se saznale novosti, jer nekim čudom svi sve znaju i bruje o tome u isti čas.

Uvijek postoji netko kome je još gore nego tebi. Zato je važno nikada ne suditi čovjeka po izgledu.

Prvenstveno mi se sviđa to što možemo svjedočiti izgradnji glavnog ženskog lika. Na samom početku ona je ranjiva djevojka, prepuna unutarnjih ožiljaka, djevojka koja nije upoznala pravu ljubav i kojoj odnosi sa muškarcima predstavljaju samo malo tjelesne aktivnosti. S obzirom da je živjela s cimerom koji je manje – više sve obaveze preuzimao na sebe, papirologija oko dućana za nju je bila tabu – tema. No, malo pomalo Rosa je odlučno nastupila i pokazala svoju snagu i upornost. Na njenom putu pronalaska one prave ljubavi naći će se čak tri muškarca: zgodan ragbijaš, koji je ujedno i bankar, prkosni vodoinstalater i novinar preljubnik. Koji od njih će ipak osvojiti njeno srce i pokazati joj put ka pravoj ljubavi, ostavljam da sami otkrijete…

Kada postigneš uspjeh, nema nikoga tko bi bio ponosan na tebe, a kada posrneš ili pogriješiš, nitko nije razočaran. Ti si taj koji preuzima tu odgovornost, kako bi samoga sebe učinio ponosnim – i tek tada zapravo otkriješ tko si.

Nicola May vjerno je prikazala život u malom mjestu gdje se svi poznaju, a pridošlicama su spremni pomoći. No, kako svugdje, tako i ovdje, uvijek se nađe netko tko je spreman kako bi i odmogao. Tako da spletke, ucjene, potplaćivanja i sitne podvale i ovdje pronalaze svoje mjesto. Ali, i ljubitelji malih, slatkih četveronožnih ljubimaca doći će na svoje. U ovoj knjizi prikazana je jedna posebna ljubav prema njima.

Zahvaljujući velikom fontu i radnji prožetoj tajanstvenošću, ovaj roman se jako brzo čita, unatoč velikom broju stranica. Jednostavno kad krenete s čitanjem i kad vas radnja zaokupi, teško je stati. Sve te silne emocije vuku da nastavite dalje, stranicu po stranicu, do samoga kraja. Radujem se nastavcima ovog romana, zaista želim znati što se dalje događalo u Cockleberry Bayu. Nadam se da će se uskoro prevesti i preostala dva nastavka iz serijala, kao i poseban, božićni roman o junacima iz ovog mjestašca. Do novog druženja sa Rosom i ostalom ekipom ovog romana, pozdravit ću vas sa jednom rečenicom koju će shvatiti samo oni koji su i pročitali ovaj roman. ” Nađimo se gdje nebo dodiruje more.”

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: