Dječak, krtica, lisica i konj – Charlie Mackesy

“Ne znamo što će biti sutra. Sve što trebamo znati je da volimo jedni druge.”

Charlie Mackesy, umjetnik iz južnog Londona, svoju priču o dječaku, krtici, lisici i konju zapravo je započeo na Instagramu. Prvotno mu ni najmanja ideja nije bila objaviti ovo vrhunsko umjetničko djelo. Jednog dana počeo je objavljivati crteže o jednom dječaku i njegovim prijateljima životinjama. Ti crteži polučili su veliku pozornost pratitelja što je rezultiralo idejom o knjizi koja će ujediniti sve te mudre misli i predivne ilustracije. Većina pratitelja s tim se ilustracijama ponovno vratila u djetinjstvo i pronašla mrvicu nade i utjehe koja je svima prijeko potrebna.

“Što misliš, što je najveći gubitak vremena?” “Uspoređivati sebe s drugima”, rekla je krtica.

Ovo je knjiga o prijateljstvu, dobroti i samopoštovanju ispričana na zaista poseban način. To je knjiga savjeta, ohrabrenja i lekcija pisana fontom rukopisa uz popratne zanimljive ilustracije. Cijela knjiga je jedno veoma bogato iskustvo. To je knjiga koja se ne mora čitati redoslijedom. Svaka stranica koju otvorite ima svoju snagu, svoju misao i određenu pouku, prožete osjećajima usamljenosti, dobrote, ljubavi i zahvalnosti. Ono što je jako bitno jest težnja autora da kroz ovo djelo shvatimo da smo društvena bića koja griješe i ne bismo se trebali sramiti tražiti pomoć drugih kad nam je to potrebno.

“Što je najhrabrije što si ikad izgovorio?” upitao je dječak. “Upomoć”, rekao je konj.

U ovim teškim i nesigurnim vremenima kroz koja trenutno prolazimo ova knjiga je ono što nam je prijeko potrebno. Ulijeva nadu, mir i spokoj čitatelju.

“Biti ljubazan prema sebi možda je odlika najveće ljubaznosti. Obično čekamo da drugi budu ljubazni prema nama… ali već sad možemo početi biti ljubazni prema sebi.”

“Dječak, krtica, lisica i konj” nije uobičajena slikovnica. Ovo je slikovnica bez dobne granice, namijenjena kako najmlađoj populaciji, tako i onima starije dobi. Ovo je zbirka razmišljanja i razgovora četiri lika koji se susreću i međusobno dijele povjerenje.

“Najveća iluzija jest da bi život trebao biti savršen.”

Ljubav, nada, prijateljstvo i odvažnost u traženju pomoći kad je najteže odlike su ove knjige. U ovo doba pandemije, kada sve više ljudi ima problema sa mentalnim zdravljem , ova knjiga dođe kao melem na ranu. Možda nema sposobnost da nas izvuče iz problema, ali zato nas podsjeća na važnost naših ljudskih, društvenih osobina, solidarnosti i međusobnog potpomaganja.

“Kad si bio najsnažniji?” upitao je dječak. “Kad sam se usudio pokazati svoje slabosti.”

Autor nas podsjeća da je život poput divljine, tako lijep, ali koji put i pomalo zastrašujuć. Smještajući radnju u proljeće, u kojem u jednom trenutku pada snijeg, a u drugom sija sunce, naglašava promjenjivost života – u jednom trenutku smo na vrhu dok u drugom već možemo biti na samom dnu. S obzirom da je život prolazan, ulijeva nadu da će njegova knjiga biti okidač da se odvažimo živjeti punim plućima, raširimo krila i slijedimo svoje snove te budemo ljubazniji i blaži prema sebi i drugima.

“Ponekad je hrabro i veličanstveno samo ustati i nastaviti dalje.”

Ako već niste čitali, tada vam od srca preporučam ovo bogato književno djelo. Ovo je jedna posebno vrijedna riznica mudrosti i zanimljivih ilustracija u jednom. Priča je to o prijateljstvu jednog znatiželjnog dječaka, jedne pohlepne krtice pune života, jedne lisice koju je život učinio opreznom i jednog mudrog, nježnog konja. Garantiram da će vam zagrijati srce i obnoviti vjeru u onu čistu, nevinu, posebnu ljubav koju smo svi upoznali u vlastitom djetinjstvu, a zbog surovosti života zaboravili na nju. Veliku preporuku imate jer ovo je knjiga koju svaka polica zaslužuje imati.

“Ne mjeri vlastitu vrijednost načinom na koji se drugi ponašaju prema tebi. Uvijek se sjeti da si važan i da imaš svoju svrhu, da si voljen i da na ovaj svijet donosiš nešto jedinstveno, što ne može donijeti nitko drugi.”

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

Napravite svoju stranicu s WordPress.com
Započnite
%d blogeri kao ovaj: