Design a site like this with WordPress.com
Započnite

Batler gospodina Lugosija – Guido Snel

“Batler gospodina Lugosija” roman je ratne tematike nizozemskog autora Guida Snela. No, iako se priča bazira na ratu, roman nije tipično ratni. U ovom slučaju rat služi samo kao podloga priče.

Upoznajemo Dorna, nizozemskog prevoditelja i Nermina, mladog Bosanca koji je bio zaštićeni svjedok u Haagu, na suđenju ratnom zločincu kojeg su svi znali pod nadimkom “Štuka”. Nermin je bio izuzetno snalažljiva osoba. No, jedna stvar ga je užasno morila. Njegova djevojka Jasmina netragom je nestala u ratnom vihoru. Nermin je bio uvjeren da je mrtva, ali njeno tijelo nikada nije pronađeno. Njegova misija bila je pronaći ju, saznati bilo što o njoj od dana njenog nestanka.

Granice, razlike među ljudima, razlike između čovjeka i životinje, razlog su i izvor ubijanja. Razlog i izvor opravdanja nasilja koje prethodi ubijanju.

.

Ljudi ne postavljaju granice zato što su politički zaslijepljeni, već zato što postoje prirodne granice naših shvaćanja ćudoređa. Jedini nam je spas prihvatiti da nismo savršeni, da smo smrtni. Da smo utjelovljeni grijeh. Ostalo je u rukama Božjim.

Spletom okolnosti, Dorn i Nermin su postali prijatelji. Nermin je pričao novom prijatelju o Jasmini do u najsitnije detalje, uključujući i one seksualne prirode. Dorn je u svojoj glavi razvio posebnu empatiju prema Jasmini, zamišljao ju je u pozama o kojima mu je Nermin pričao. Jedna konferencija u Mostu biti će okidač za sve daljnje događaje. Dorn će doputovati u Bosnu, dok će ovoga puta Nermin netragom nestati. Daljnji tijek radnje sve je, samo ne dosadan. Neke detalje ćete sami otkriti ako poželite pročitati ovu priču, ali vjerujte mi da je zaista zanimljiva.

Dorn zamisli Jasmininu valovitu kosu, njenu golu, podatnu siluetu u noćnoj panorami predratnog Mosta, kolutavi cigaretni dim, i osjeti snažnu i neodoljivu žudnju.

Već duže vremena imam ovu knjigu na polici. U moru noviteta nikako nisam nalazila vremena za nju. Sve do prije par dana, kad sam jednostavno odlučila da uzmem baš nju. Nešto me na njoj privuklo i to je bilo to. Izbor je pao i sada mi je drago što sam čitala baš ovu knjigu. Jako me iznenadila. Ne jednom, čak više puta. Počevši od samog naslova, imala sam osjećaj da će se tokom cijelog romana radnja vrtjeti oko sluge/batlera, da će priča biti o tom nekom gospodinu Lugosiju. No, zapravo tek pred sami kraj otkrivamo čemu uopće takav naziv.

U ljubavi je, kao i u životu, sve ciklično. Svaki početak pokreće neki proces koji jednoga dana mora završiti. A nakon svakoga kraja slijedi opet novi početak.

S druge strane, roman je ratne tematike. Ali nije tipično ratni. Kao što sam već ranije spomenula, rat je tu samo kao podloga. Ako vam je ratnih tematika već preko glave, ne brinite. U ovoj knjizi nemate nekih ratnih scena. Ali zato ima priča o jednoj nesretnoj ljubavi, o Nerminu i Jasmini koji su bili bosanski Romeo i Julija. O ljubavi koju je rat rastavio. Nermin će reći da mu je rat oduzeo djevojku, ja pak stojim pri tome da je u pitanju veliko samoljublje, nedostatak razumijevanja i par koji nije djelovao u zajedničku korist.

To što su on i Jasmina bili zajedno nije bilo ništa neobično u Mostu. Tada još nije. Romeo i Julija postali su tek kasnije. Da je više pazio, mogao je primijetiti da dolaze druga vremena, onda se ne bi upuštao s njom ni u kakvu vezu, rekao je. Tada je ne bi ubili, jer je on svojim rukama ne bi dirao. Tada bi bio pošteđen tog stravičnog osjećaja krivnje zbog njene smrti. I svijesti da živi, a da je zapravo trebao umrijeti.

Lik Nermina jako je zanimljiv. Bosanac, poprilično snalažljiv, “premazan svim mastima”, osoba je koja ne preza ni pred čim kako bi se vratio u život, kako bi si osigurao egzistenciju. Iako u njemu prevladava ogromna ljubav prema Jasmini, spreman je dio sebe prodati za malo ugleda, pažnje i elegantnih krpica. Često puta me je baš njegov lik tjerao da čitam dalje još jedno poglavlje, i još, i još, i još… Ali nisam ga u svemu podržavala. Dok se Dorn okolo patio i tražio svog novopečenog prijatelja strahujući da je negdje mrtav, Nermin je uživao punom snagom.

Ako izgubiš prijatelja, onako kako je njemu oduzet Nermin, jedino što je prilično jest suzbiti svoju bol. Dostojanstvena tišina, odmjerena žalost. A plačeš kad te nitko ne čuje, pod jastukom. Sve drugo je poza.

But, karma is a bitch! I neka je. Dan kada je Dorn otkrio što se dogodilo s Jasminom, kada je otkrio sve do u najmanji detaljčić, pa čak i više od toga, bila sam i više nego zadovoljna. Vražićak u meni guštao je jer je na neki način pravda bila zadovoljena. Možda nisam očekivala baš takav završetak priče, ali u jednu ruku bila sam jako zadovoljna samim razvojem radnje. Vjerujem da sam vas možda malo zbunila sada, ali to je razlog više da pročitate ovu priču. Mene je oduševila, sigurno će i vas! Moju preporuku imate.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: