A što s otpadom – Jess French

Otpad je jedan od gorućih problema današnjice. Stvara ga se puno, puno više nego ikada prije što negativno utječe na naš planet Zemlju. Zemlja se doslovno guši u otpadu, a svi mi dužni smo pripomoći kako bi se riješio problem otpada.

Jeste li znali koliko mnogo otpada zapravo stvaramo? Statistike kažu da svake godine bacamo toliko otpada da bi s njim mogli napuniti kolonu kamiona koji bi okružili svijet čak 24 puta. To je nezamislivo mnogo, nažalost. Sa tim otpadom ne samo da zagađujemo tlo, nego i vodu, zrak, prirodne resurse, biljna i životinjska staništa…

Kada bismo umjesto bacanja svega i svačega odlučili reciklirati stvari, smanjili bi razinu otpada, a ujedno i pomoću njih proizveli nove stvari. Ako pogledamo malo u prošlost, nikada prije nije bilo toliko otpada. Većina stvari, posebno namještaj i električni uređaji, bili su jako skupi i rijetko su se bacali. Dok u današnje vrijeme imamo sve nadohvat ruke u enormnim količinama i po vrlo povoljnim cijenama. Vrlo brzo se rješavamo zastarjelih stvari i tako gomilamo otpad.

Najveći problem većinom predstavlja plastika. Ona je teško razgradiva, a iako se može reciklirati, reciklira se tek nekih 9%. No, zato možemo razmišljati savjesno i izbaciti plastiku iz upotrebe koliko god možemo. Inicijativa za smanjenje korištenja plastike je već tu, većina trgovina je izbacila plastične vrećice iz upotrebe i umjesto njih koristimo višekratne ili papirnate vrećice. Osim vrećica, izbacuju se polako i plastične boce, plastični pribor, slamke, a zamjenjuju ih oni izrađeni od manje štetnih materijala.

Naš planet vapi za pomoći, a mi smo ti koji imaju moć napraviti pozitivnu promjenu. Ova knjiga je mala enciklopedija za spas planeta. U njoj ćete pronaći mnogo uzbudljivih ideja o tome što sve možemo učiniti da naša draga Zemlja postane ljepša i čišća. I najmanje i najjednostavnije promjene mogu biti značajne i imati velike i važne posljedice.

Uz sve to, ova knjiga obiluje i znimljivim činjenicama. Jeste li znali da u Paragvaju postoji Orkestar recikliranih instrumenata? Svi instrumenti su izrađeni od otpada s njihovog najvećeg odlagališta. Znate li od čega se prave bilježnice? Svi znamo da se papir dobije od celuloznih vlakana biljnih vrsta, uglavnom od drveta, a rjeđe od jednogodišnjih biljaka. No, jeste li znali da se bilježnice mogu izrađivati i od prerađenog izmeta slonova? Da, i ja prvi put čujem za to i nekako sa čuđenjem gledam na to. Ali ok, sve je moguće.

Još puno, puno toga zanimljivoga možete otkriti čitajući ovu malu enciklopediju zaduženu za osvještavanje pučanstva oko ovog gorućeg problema s otpadom. Vjerujem da vam neće biti svejedno nakon čitanja i da ćete napraviti korak naprijed prema boljem sutra. A dotada, dan po dan, zapitajte sami sebe: ” Što sam danas učinio/učinila za spas planeta?” Moju veliku preporuku imate!

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

Napravite svoju stranicu s WordPress.com
Započnite
%d blogeri kao ovaj: