Design a site like this with WordPress.com
Započnite

Prometejev sin – Jurica Pavičić

On je Gorki Šain, nekadašnji policajac, sada stručnjak za imovinsko – pravne poslove. Pred sam Božić stiže na Škoj, otok na kojem je proveo djetinjstvo i najljepši dio svoje mladosti. Koliko god da mu je tada bio drag, sada ga je mrzio iz dna duše. Zbog određenih događaja u prošlosti morao je odustati od posla koji voli, od djevojke koju voli i otoka na kojem je proveo sretne trenutke. Sve to zajedno nakupilo je u njemu ogromnu gorčinu.

Sada, nekih tridesetak godina kasnije, Gorki dolazi na Škoj kao predstavnik Engleza koji su zainteresirani za kupnju određenih zemljišta na kojima bi gradili apartmansko naselje za turiste. Vjerovao je u to da jako dobro poznaje stanovnike Škoja i da će ih bez problema nagovoriti da prihvate novac u zamjenu za djedovinu. No, kako u životu ništa ne ide jednostavno, tako se i Gorkom posao zakomplicirao. Neki mještani su počeli praviti probleme, a duhovi prošlosti nadvili su se nad Šainom…

Što bi bilo da je ostao? Što bi bilo da je tog ljeta prelomio drukčije? Bio bi to jedan drugi svijet – potpuno, korjenito drukčiji. Svijet u kojem bi i on bio nalik ovim ljudima.

Ova knjiga mi se jako svidjela. Poprilično realno opisuje stanje kod nas u Dalmaciji. Djedovina se rasprodaje “fureštima” kako bi mogli graditi hotele i apartmane za turiste. Neki prodaju kako bi se izvukli iz nagomilanih dugova, neki kako bi školovali djecu, neki “jer im ta zemlja ne treba”, a neki kako bi lagodno živjeli bez nekog velikog truda i rada. A dok oni rasprodaju zemljišta, stari se pitaju tko će se brinuti za njihove masline. Ni svjesni nisu da od tih maslina ni spomena ostati neće…

Gorki je promatrao Anina leđa i slutio o čemu misli. Mislila je o robi zaplijenjenoj na carini, o zapečaćenom skladištu. O automobilu koji voli, a vjerojatno se vodi na firmu. O stanu koji joj je pod hipotekom i prvi će otići. O kleti kod Okića koju će sigurno morati prodati. A sve to, sve bi se moglo spasiti kad bi se razgovor iza vrata okončao razumno. Cijeli njezin život mogao bi biti opet normalan, opet lijep, kad bi se stari svekar priveo razboru, kad bi digao ruke od svojih oblica, levantinki i leccina.

Ljudi na Škoju navikli su živjeti svojim tempom. Ljeti je malo veći šušur, dok je zimi otok doslovno mrtav. Ali ove zime Škoj je uzdrmao dolazak investitora. Strasti su se uzburkale, duhovi prošlosti oživjeli, a dok su se neki svim snagama borili protiv prodaje, drugi su se udruživali i dogovarali kako obaviti što bolju prodaju.

Ova je knjiga pisana jednostavnim rečenicama sa primjesama čakavskog dijalektalnog narječja. Nisam imala problema s čitanjem, dapače, uživala sam u čitanju na svom domaćem dijalektu. Većinu tih riječi koristim u svakodnevnom životu, tako da mi je bilo pravo osvježenje “biti na svom terenu”.

Stajao je tako, na hridi uz svjetionik, i pogledao put mista. Na burni dan nebo se razvedrilo, pa je valu i selo obasjala raskoš zimskog sunca. Osunčan, ali mokar, Škoj je blistao. Pod žutim svjetlom sve je izgledalo lijepo : i propala zadruga, i čitovnica, i crkveni kampanil, i lukobran pristaništa. Škoj je izgledao kao mjesto koje bi se moglo voljeti. Ali za Gorkog tu više nije bilo ljubavi. Gledao je te kuće, te barke, tu rivu i toranj i ćutio samo jedan osjećaj, svjež i sasvim nov.
Mrzio je to mjesto s novom mržnjom, oštrom i sjajnom poput tek salivena sječiva. Mrzio ga je – ali nanovo, i više nego ikada.

Ako se možda pitate o kojem otoku se radi, sam Pavičić će vam reći da je u Škoj utkao okružje, arhitekturu i mentalitet više dalmatinskih otoka. Čisto iz tog razloga što bi se počelo analizirati vjerodostojnost prikazanog otoka u slučaju da je izabrao određeni otok. Dakle, Škoj je izmišljeni otok koji sadrži ono najbolje od više dalmatinskih otoka koji su prirasli autorovu srcu.

Ako vjerujete mom skromnom mišljenju, onda ovaj roman nikako ne smijete propustiti. Ja sam iskreno uživala čitajući ga, a ne sumnjam da ćete i vi. A uz to, ako vas zanima kako južina djeluje na naš dalmatinski mentalitet, a naposljetku kako nas i bura pročisti, onda je to još jedan dodatni poticaj da uzmete ovaj roman u ruke. Jako brzo se čita, a uživanje je zagarantirano. Moju veliku preporuku imate!

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: