Knjiga za divlju ženu – Ingrid Divković

“Knjiga za divlju ženu” je zbirka kratkih poetsko – proznih misli autorice Ingrid Divković. U mojim rukama nalazi se drugo, prošireno izdanje. Za razliku od prvog izdanja, drugo broji čak 25 novih poetskih zapisa i elegantnijeg je izgleda. U malom formatu, tvrdih korica, a na svakoj stranici nalazi se silueta žene. Posebnu čar daje i zlatna vezica kojom možete označiti mjesto nekog posebnog citata ili mjesto gdje ste stali čitati.

Ti koja na sebi nosiš ožiljke dubokih rana, ti koja znaš i vjeruješ da su vrline hrabrije od mana, ti koja nisi slijepa, ali biraš vidjeti samo ono od čega možeš rasti, ti koja bi im mogla predbacivati, naređivati, osvećivati se ili samo na dno pasti, ti si ta koja zna da se dobro u ljudima nikada ne urekne, i da sreća od dobroga čovjeka nikada ne utekne.

Kako sama Ingrid kaže, ovo je knjiga utjehe i ljubavi. Ovo je knjiga koja slavi ženu sa svim vrlinama i sa svim manama. Točno onakvu kakva jest. Naglašava kako se nijedna žena ne treba sramiti same sebe, već živjeti život punim plućima. Živjeti onako kako zamišlja, kako osjeća da je za nju najbolje.

Ako dovoljno upoznaš sebe otkrit ćeš tko si bila prije nego što su te ukrotili, pripitomili, navukli ti maske, ogradili te okvirima, pravilima, očekivanjima. Prije no što su ti dodijelili uloge. Koji li je grijeh živjeti u kavezu kojeg si sami izgradimo!

Ingrid je jedna topla, osjećajna osoba koja unosi cijelu sebe u svoja djela. Ona piše snagom svoga srca. Ta toplina očituje se kroz citate koje piše. Iz njih vrišti želja da svaka žena sluša glas svoje duše, da slijedi svoju intuiciju i svoje snove. Mnoge žene pronalaze se kroz citate u ovoj knjizi.

Ti u korijenu svog pogleda nosiš životnu svjetlost. Mogu te okrenuti naopačke, no ti ćeš i dalje plamtjeti. Ti znaš. Oni što se zaljube u tebe, ne zaljube se u tvoju savršenu maskaru ni u skupi ruž, oni se zaljube u svjetlost koja živi u tvojim očima. Taj te sjaj razlikuje od drugih žena. Taj ti sjaj osvjetljuje i najmračnije pute. Njeguj ga.

Ingrid navodi kako je inspiraciju za ovu knjigu pronašla u knjizi “Žene koje trče s vukovima”. Moram priznati da ju još nisam čitala, ali svakako namjeravam da otkrijem snagu te knjige.

To što plačeš ne čini te slabom, čini te čovjekom. Ne moraš glumiti da si jaka. Kada ti se plače plači, ne zatvaraj se. Ako treba, urlaj. Ridaj. Utopi dušu. Vidjet ćeš kako će ti oči nakon suza zablistati nevjerojatnim plamom. A sjaj što ostane na tvojim mokrim obrazima dokaz je tvog neizrecivog ženskog numena.

U današnje vrijeme, kada je sve nekako ubrzano i poprilično stresno, neka vam ova knjiga koja dolazi ravno iz Ingridina srca, bude prijateljica i oslonac u najtežim trenucima. Neka vam bude sredstvo za opuštanje nakon napornog dana, neka vas utješi kad vam ne ide. Jer to je ono što je bila želja autorice tokom nastajanja ove knjige. Poručuje vam : “Ne brini. Bit će lakše. Samo vjeruj.”

Jer nijedna žena se ne bi trebala sramiti svog pokušaja da bude svoja i drugačija, da bude autentična. Da pokloni svijetu, kroz sebe i svoj rad, dio njegova izgubljenog srca.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

Napravite svoju stranicu s WordPress.com
Započnite
%d blogeri kao ovaj: