Parižanke – Marius Gabriel

“Parižanke” su tako moćna knjiga. Oduševljavaju, čitaju se u jednom dahu, teško se rastati od njih…

Kroz priču pratimo prvenstveno tri junakinje uz još mnogo drugih, sporednijih likova, u ratno doba. Pariz, okupiran pod nacističkom vlasti, u doba Drugog svjetskog rata.

Ali gotovo sve ostale šokirao je skori početak rata. Osvanuo je iznenada, ta stvar koje su se svi užasavali, ali kojoj nisu željeli pogledati u oči, poput čudovišta koje vreba ispod dječjih kreveta. Sada je, sa svojom stravičnom svrhom, izgmizalo van i dokazalo da ipak postoji.

Glavne junakinje, sobarica i nadarena slikarica Olivija Olsen, dizajnerica Coco Chanel i glumica Arletty, proživjeti će rat svaka na svoj način. Ono što ih povezuje jesu nacisti, slavni hotel Ritz i ljubav prema Parizu.

Ritz je mjesto na kojem dvjesto jadnih vragova rade do smrti kako bi dvjesto sretnika moglo živjeti u luksuzu.

Olivija Olsen rodom je Amerikanka. Želja da se dokaže kao nadarena slikarica dovela je u Pariz. Njezin talent tamo ne biva dobro plaćen, a kako bi preživjela zaposlila se kao sobarica u raskošnom hotelu Ritz. U Parizu je upoznala i Fabricea, koji je pisao novinske članke za Pokret otpora. Kako se sve više bližio rat, njihov idiličan život bio je sve, samo ne idila. S dolaskom nacista u okupirani Pariz, Fabrice je umro mučeničkom smrću, a Olivija se zaklela na osvetu.

Bol koji je proživio bila je nezamisliva. I dok su Fabricea mučili i ubijali, ona je nacistima posluživala foie gras. Pomagala je Coco Chanel da napuni trbuhe njemačkih časnika najfinijom hranom u Francuskoj, dok su francuske obitelji gladovale. Promatrala ih je kako ispijaju stari šampanjac i vino iz Bordeauxa, dok su se pluća muškarca kojeg je voljela u agoniji punila vodom. Meso su mu pretvarali u kašu i gušili ga dok su se muškarci za stolom smijali ljudima koje su pokorili, zbijajući šale o njihovoj slabosti, rugajući se njihovu poniženju.

Olivijin život zapliće se maksimalno. Olivija mijenja svoju nacionalnost, predstavlja se kao Šveđanka, a najveći i najnapetiji pothvat koji čini jest to da postaje špijunka. Nema boljeg kandidata od nje, ona radi kao sobarica u hotelu u koji su sada smješteni nacistički vođe. Olivia je jako snalažljiva, a tuga za Fabriceom i želja za osvetom daju joj snagu za dalje. Uvući će se pod kožu Goeringu koji je bio Hitlerova desna ruka, a Pokretu otpora će dostavljati informacije preko Jacka, zagonetnog muškarca o kojem ne zna ništa, pa čak niti njegovo pravo ime. No, to nije prepreka da joj se uvuče pod kožu između svih pustolovnih, pa čak i ponekih užasno groznih događaja koji ju čekaju…

Napustila je Ameriku prije gotovo osam godina: bio je to nagli, bezglavi bijeg zbog potrage za nečim više od onoga što joj je nudio njezin život. Vratila se kao bitno drukčija žena. Borila se protiv nacista, upoznala slavne osobe, bila u Gestapovu zatvoru. Bila je ljubimica Hermana Goeringa, poučavala ju je Coco Chanel. Voljela su je dva muškarca, od kojih je jedan umro. Nosila je Arlettyn prsten s rubinom kao podsjetnik na tu jedinstvenu ženu. Njezina su je iskustva provela kroz bijes i tugu, ljubav i gubitak, junaštvo i strahote, dovela je do konačne spoznaje o njoj samoj, o njezinim jakim i slabim stranama, njezinoj velikoj žilavosti. Napokon se pomirila s onime što je i tko je bila.

Ratne su romanse poput cjepanica u ovoj peći. Brzo planu i brzo izgore, ostave mnogo pepela i nereda koji treba počistiti.

Coco Chanel je slavna dizajnerica koja stanuje u luksuzno opremljenom apartmanu hotela Ritz. Živi raskošno, zabavlja se sa nacistima… Prijateljstvom s njima želi ostvariti osvetu jednom Židovu, Pierreu Wertheimeru, koji je njezin patent slavnog parfema prepisao na svoje ime dok je bio s njom u vezi. Coco Chanel izgubila je sva prava na parfem i zaradu koju je on donosio. Hoće li se uspjeti osvetiti i što rat donosi ovoj velikoj dami, ostavljam da sami saznate…

Znala je kako zabaviti,kako laskati; njezine su primjedbe bile mudre, zabavne, proročanske. Zračila je profinjenošću i samouvjerenošću žene koja je vidjela svijeta i senzualnošću koja je tim Nijemcima bila posve novo iskustvo. Bila je prototip seksualnosti, sama bit francuštine.

Što su oni znali o njoj? Vidjeli su njezino bogatstvo, ali nisu vidjeli užasnu neimaštinu u kojoj se rodila. Vidjeli su veliku modnu kuću, ali nisu vidjeli sirotište u kojem je bila prisiljena šivati kako bi zaradila za kruh. Vidjeli su njezina njemačkog ljubavnika, ali nisu vidjeli sve muškarce kojima se podala kako bi se iščupala iz gliba. Mislili su da je “Coco” pretenciozan nadimak; nisu znali da su joj ga prikrpali jer je živjela životom opasno nalik na život kurve.

Arletty je glumica koja je polako dosegla status najslavnije francuske glumice. Svi su je cijenili i obožavali. No, našoj trećoj junakinji rat donosi nenadanu ljubav. Arletty će se zaljubiti u Soehringa, koji je također nacistički vojnik. Kako je u ratno doba bilo zabranjeno ostvarivati veze između Francuza i Njemaca, upuštajući se u zabranjenu vezu, Arletty će biti prezrena i odbačena od strane francuskih državljana. A s druge strane, Hitler će zabraniti Soehringu daljnju vezu s njom i poslati ga na drugo bojište. Hoće li se ikada više vidjeti Faun i Srna, otkrit ćete čitajući ovaj odličan roman…

Nikada se ne osvrći prema prošlosti. Zgrabit će te za grlo poput bijesna psa.

Sve mi žene imamo svoje trenutke očaja, svoje male oluje. Nikada nemojte dopustiti da se vide na površini. Suočite se sa svijetom. Smiješite se.

Osim ove tri glavne junakinje i njihovih muških odabranika, imamo i nekolicinu sporednih, ali temperamentno uočljivih likova. Od voditelja hotela koji je član Pokreta otpora, do raskalašenih nacističkih vođa koji su neumjereni u svim mogućim načinima uživanja… od umiljatog učitelja slikarstva do ogorčene njemačke sobarice – zlostavljačice… od zatvorskih ispitivača koji su tvrdokorno zlokobni do jedne dobre duše koja oplakuje gubitak svog sina…

Iz zgrade su se odjednom razlegli užasni, bolni vriskovi. Trajali su nekoliko minuta, ti zvukovi duše u nepodnošljivim mukama, a onda su naglo utihnuli.

Ali ona koja me posebno oduševila je Olivija. Ona je prava žena – zmaj. Mlada, neustrašiva, željna pravde i osvete, ne preza ni pred čime kako bi utažila svoje želje a usputno pripomogla svom narodu protiv neprijateljskih nacista. Puno toga će žrtvovati, ali i puno toga će doživjeti. Neustrašiva je čak i u trenutcima mučenja, mozak joj radi punom parom i uvijek ima spremne odgovore u najpikantnijim situacijama. Zarekla se osvetiti Fabricea kojeg je voljela, ali ono što mi se posebno dopalo jest zagonetna situacija između nje i Jacka. Vjerovati ili ne čovjeku kojem ne zna čak ni ime bilo je upitno, ali njihova priča jedna je posebna tema koja daje pikantniju notu cjelokupnoj priči.

Je li bilo moguće imati vezu u tim okolnostima a da sve ne ode kvragu? Problem je u tome što kad jednom saznate odgovor na to pitanje, već je prekasno za povratak. Večeras nije bila previše pametna. Jack si nije mogao priuštiti da se s njom upusti u emocionalni odnos, kao ni ona s njim. Zbog njegove i njezine dobrobiti, njihov je odnos morao biti profesionalan. Previše je toga bilo na kocki. Pa ipak, kako ostati emocionalno isključen pod tako velikim pritiskom, kada ti srce žudi za malo nježnosti, a tijelo vrišti za otpuštanjem napetosti?

Ovaj roman je spoj ratno – ljubavne tematike prožet borbom za preživljavanje, životom u laži, sakrivanjem identiteta i nacionalnosti,krvoločnim mučenjem nevinih ljudi zbog pripadnosti “krivoj strani”, patnjom, boli, gubitkom, tajnim ljubavima… S jedne strane oduševljavaju tople ljubavne priče, ratno – špijunski dijelovi održavaju napetost radnje, a mučenja zatvorenika poprilično zgražaju svojim dosezima i tehnikom ustrašivanja. Širok spektar emocija prožima se knjigom, ali cjelokupan doživljaj je vrhunski! Stil pripovijedanja jako mi se sviđa. Sve scene su tako dobro razrađene, likovi okarakterizirani vrhunski da čitatelj sasvim lagano radnju pretvara u film u svojoj glavi.

Zaista sam uživala čitajući ovaj roman i iskreno mi je žao što ne traje barem još nekih tristotinjak stranica. Odličan, odličan roman. Ako ga već niste čitali, moju najveću preporuku za ovaj roman imate. Ja sam oduševljena, nadam se da ćete biti i vi!

Napravite svoju stranicu s WordPress.com
Započnite
%d blogeri kao ovaj: