Design a site like this with WordPress.com
Započnite

Otkrij mi tajnu – Karen M. McManus

“Otkrij mi tajnu” je drugi roman autorice Karen M. McManus.Prvi roman s kojim se proslavila bio je “Lažljivac među nama”.Njezini romani su prevedeni na četrdesetak jezika diljem svijeta.Karen živi u Massachusettsu,a novinarstvo je magistrirala na Sveučilištu Northeastern.

Na početku romana upoznajemo Ellery i Ezru,blizance koji doseljavaju u Echo Ridge.Majka im je završila na odvikavanju,a kako nikad nisu otkrili tko im je otac,jedina koja se za njih može trenutno skrbiti jest njihova baka.

Već prvi dan njihova dolaska dogodila se tragedija.Bila je velika tuča i usred nevremena netko je usmrtio pješaka.I to svima omiljenog profesora koji im je trebao predavati.

Tijelo nepomično leži nasred ceste.Cijelo u krvi,vrata bolesno zakrivljena,razrogačenih očiju koje zure u prazno.

Taj nesretni događaj povukao je za sobom niz novih događaja koji će protresti stanovnike Echo Ridgea.

Takav ti je život u malome mjestu.Svatko je odraz najvećih uspjeha svoje obitelji.Ili njezinih najgorih pogrešaka.

Koliko god taj gradić bio lijep i pitoreskan,toliko je bio i strahovit.Prva tragedija se dogodila još 1996.god kada je maturantica Sarah Corcoran nestala vraćajući se kući iz knjižnice.Sarah je bila teta Ellery i Ezri,sestra njihove majke Sadie.Nikada nisu otkrili što se s njom dogodilo.

Druga tragedija se dogodila prije pet godina kada je kraljica maturalne zabave Lacey Kilduff pronađena zadavljena u zabavnom parku.Declan Kelly,koji joj je bio dečko,osumnjičen je za njenu smrt,ali ništa mu nisu mogli dokazati.

Uskoro počinje nova školska godina i pripreme za novu maturalnu zabavu su u punom jeku.Zajedno sa njima počinju se događati čudne stvari,prijeteće poruke ponovno stižu,a na meti su tri djevojke nominirane za kraljicu maturalne zabave.Ellery je među nominiranim djevojkama,a jedna od njih,Brooke,uskoro nestaje…Postavlja se pitanje je li se ubojica vratio??

Kroz priču nas vode Ellery i Malcolm.Malcolm je brat Declana Kellyja,osumnjičenog za smrt bivše djevojke Lacey.Sama činjenica da je brat potencijalnog ubojice ostavila je pečat na njegovo ime.Nije bio omiljen,a sa svakim tragičnim događajem bio bi pod povećalom.

Za ovakvih me noći redovito hvata osjećaj da mi nedostaje zraka,da je sve što je moj brat učinio,bilo to točno ili ne,postalo moje breme u dvanaestoj i otad me neumoljivo tlači.Postao sam Declanov brat prije nego što sam dobio priliku postati bilo što drugo i katkad imam osjećaj da ništa drugo ni neću postati.

Malcolm i Ellery su se svidjeli jedno drugom.Ali Ellery je osoba koja je opsjednuta istragama.Možda zato što očajnički želi saznati što se dogodilo s njenom tetom.I za nju je dovoljan mali crvić sumnje da stavi nekog na listu osumnjičenika,pa makar to bio i Malcolm.S druge strane,Malcolm očajnički želi maknuti bratovu ljagu sa svoga imena.Čak ni on nije siguran da li treba vjerovati bratu ili pak sumnjati u njega?

Dojadilo mi je gledati kako se moj život preslikava u Declanov.Dojadilo mi je ništa ne poduzimati dok moji prijatelji pokušavaju smisliti kako me izvući iz frke u kojoj se nisam ni trebao zateći.

Moram priznati da me je ova knjiga oduševila.Brzo se čita,a pozornost čitatelja je uvijek postojana.Autorica zaplete uvodi polagano i vješto,taman toliko da ne brza radnju a da se uvijek nešto događa.

Posebno me raduje to što autorica vješto navlači čitatelja da posumnja na ovog ili onog lika,a onda otkriva malo po malo djeliće slagalice.I kad se i zadnji djelić slagalice poklopi,ostanete šokirani jer ni najmanje niste pomislili na pravog krivca.Zaista me iznenadila,pozitivno.

Previše mi je sve to.Čujem kako glasovi zuje oko mene i trebala bih ih bolje saslušati jer mi sigurno pokušavaju prenijeti važnu poruku,ali ne mogu razlučiti što govore.Sve je samo nepodnošljiva buka.Dlanovi mi se znoje,koljena klecaju,pluća kao da su se usukala i pri udisaju uspijevam uvući tek vrlo malo zraka.Najednom me hvata takva vrtoglavica da se bojim da ću se još onesvijestiti nasred njegove dnevne sobe.

Tajne se provlače cijelom knjigom.Svi ih imaju,Elleryina majka,baka,stanovnici Echo Ridga…Nisu sve tajne bezazlene,ima ih jako opasnih,a nisu svi jednako vješti u sakrivanju istih.A kako neke tajne ipak budu otkrivene,čeka vas mnogo zanimljivih detalja,koje ću ipak prepustiti vama da ih sami otkrijete…

Gledajući kako obris nestaje u tami,pomišljam koliko je zapravo nemarno tako se prešetavati Echo Ridgeom u tri ujutro dok Brooke još nije pronađena.

Osim ako se taj netko nema čega bojati.

Osim ako taj netko sâm po sebi nije izvor straha.

Ovaj roman,ispunjen tajnama,spletkama i vrhunskim zapletima prvenstveno je namjenjen mlađoj populaciji,ali i oni malo stariji jednako kvalitetno uživaju u njemu.Uz izuzetno napete zaplete očekuje vas totalno neočekivani rasplet radnje i otkrivanje tko se i zašto krije iza svega,a uz to će i još poneka Elleryina pitanja pronaći svoje odgovore…Ja sam uživala u ovom romanu,nadam se da ćete i vi.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: