Design a site like this with WordPress.com
Započnite

Nebo puno knjiga – Amy Meyerson

Razumijevanje nas priprema za budućnost.To zauvijek zapamti.Tako jedino možemo postati sigurniji.

“Nebo puno knjiga” roman je prvijenac autorice Amy Meyerson.Amy živi u Los Angelesu gdje podučava kreativno pisanje na Sveučilištu u Kaliforniji.

Ova knjiga mi se uvukla pod kožu.Od milja je zovem “moja 3z knjiga” – zanimljiva,zagonetna,zabavna…

Knjiga počinje na dvanaesti rođendan Mirande Brooks.Miranda živi sa roditeljima,a povremeno im u posjet dolazi i ujak Billy.Miranda voli provoditi vrijeme s Billyjem.Često je vodi u svoju knjižaru “Prosperove knjige” gdje može izabrati svaki put po jednu knjigu koju god želi.Osim toga,često za nju smišlja igrice sa zagonetkama koje mora odgonetnuti kako bi došla do nekog iznenađenja.

Taj dvanaesti rođendan unio je razdor u obitelj.Billy se nije pojavio na proslavi Mirandina rođendana.Došao je usred noći pijan i ozbiljno se posvađao sa Mirandinom majkom,svojom sestrom.Zašto su se posvađali,otkrit ćete pred kraj knjige,ali stvari su itekako ozbiljne…

Što god da se dogodilo između nje i Billyja,previše je ozbiljno da bi jedno drugom oprostili.Rekli su neke stvari koje sada ne mogu povući kao da nisu izrečene.U toj svađi izgubili su jedno drugo.A možda su zapravo izgubljeni jedno za drugo već godinama.

Tog dana je ipak Billy odveo Mirandu po rođendanski poklon,ali sve je slutilo na oproštaj.Miranda više nikada nije vidjela svog ujaka…

Nakon šesnaest godina Miranda je zaposlena kao profesorica povijesti.Jedne večeri usred tuluma dobiva poziv o Billyjevoj smrti.Tada započinje posljednja Billyjeva zagonetna igra koju je osmislio za Mirandu čim je saznao da je bolestan i da će umrijeti.Ali,ovog puta Mirandu čeka neočekivano.Svaki trag vodi je do druge osobe kojima je zadatak da joj ispričaju dio prošlosti i daju idući znak.A ono što će saznati zaista je šokantno.Obiteljske tajne napokon izlazu na vidjelo,a Mirandinoj obitelji prijeti razdor.

Što god se dogodilo,znala sam da ću to preživjeti.Iznad svega,znala sam da ću nastaviti raditi.Kad preživiš,to znači da se uvijek iznova rađaš.Nije to lako i uvijek je bilo bolno.Ali nema drugog izbora,ili to ili smrt.

Teško je znati kako se trebaš ponašati kad ti umre netko koga voliš.Mnogo toga čini se krivim.Ništa ti se ne čini ispravnim.

Uvijek mi je teško izabrati koju knjigu sa hrpe uzeti za čitanje.Teško je znati unaprijed hoće li ti se knjiga svidjeti ili neće.Nekada opis obećava mnogo,a knjiga ne zadovolji moj knjiški apetit.Ova me privukla naslovom jednako kao i izgledom naslovnice.Nebo puno knjiga,naslovnica puna knjiga,dovoljno da privuče knjigoljubca.I zaista me oduševila.U nijednom trenutku mi nije bila dosadna.Od samog početka je zanimljiva,lako se čita i vuče na daljnje čitanje.

Što se žanra tiče,mogla bi se svrstati pod obiteljsku dramu,dijelom ljubavni roman,a prvenstveno ja bih ga predstavila kao neku vrstu zabavno-zagonetnog romana.

Ova knjiga uči nas o snazi obitelji,o onome što znači biti roditelj i tko je zapravo roditelj,onaj tko nam podari život ili onaj tko nas odgaja svojom ljubavlju.

Sjećam se trenutka u kojem ti mama prestane biti roditelj,a postane osoba.Teško je vidjeti vlastite roditelje kao ono što oni jesu,a ne ono što bismo mi voljeli da jesu.

Iduće što je jako bitno jest zajedništvo.Miranda je dobila ujčevu knjižaru koja je na rubu bankrota.Ali ta knjižara za nju,kao i za radnike,ima veliku sentimentalnu vrijednost.Samo njihove zajedničke ideje,upornost i djelovanje mogu spasiti knjižaru od propasti.Nije jednostavno u doba tehnologije ostaviti na životu malu knjižaricu,posebno kada ih ima na svakom uglu,ali vrijedi se potruditi za to,vrijedi uložiti sav trud i napor u nešto što je srcu drago.

Billy je jako zagonetna osoba.Čak i pred svoju smrt do u detalje planira vrhunsku tajanstvenu potragu za svoju najdražu (i jedinu) nećakinju.Njegova želja je da Miranda otkrije istinu i jednog dana oprosti i njemu i majci na svim tajnama i lažima koje su joj uredno servirali tokom života.

Billy je uvijek pogađao koja ti knjiga treba.Imao je tu moć,kao da je neka vrsta knjiškog doktora – kao da su knjige ono čime on liječi.

Te igrice i odgonetavanja posebno su me zaintrigirale.Svaka je vezana uz neku knjigu koja Mirandu vodi do ključne osobe za određeni komadić slagalice.Uživala sam kao malo dijete slažući s njom te komadiće,nestrpljivo sam čekala kada bi zapela na nekom malo težem dijelu odgonetke…

Nikada prije nisam vidjela svoju mamu u takvom stanju.Bilo je prekrasno,zbunjujuće,silovito,kao da je erumpirala,kao da se na njoj otvorila pukotina i razotkrila njezinu unutrašnjost.

Ova knjiga obiluje knjigoljubcima,posebno nekolicini njih koji se uz Mirandu bore za spas knjižare.Ljubav prema čitanju,ljubav prema knjigama,strast za očuvanjem starih knjiških izdanja,književne večeri u kojima autori čitaju svoja djela,sve je to protkano kroz ovaj dirljivi roman.Nekome tko voli knjige jednakom mjerom kao ja srce zaigra dok čita ovako nešto.

Obitelj je nešto najvrijednije.Ali što kad se sjeme razdora uvuče i kad tajne i laži uzmu maha?Kako održati obitelj na okupu?Naposljetku,kad su tajne ipak ogromne,može li se uopće obitelj održati na okupu?

….a onda me posve nova istina poklopila kao lavina. …. Moj život dosada bio je čista laž.

Mirandi,koja obožava povijest i predaje o prošlosti,upravo prošlost razorno poljulja svijet pod nogama.Jednako poput potresa koje je istraživao njen ujak Billy.I ta prošlost oblikuje Mirandi jedan sasvim novi život…

Život i duša povijesti zauvijek ostaju nepoznati.Samo se činjenice prenose budućim generacijama.

Mislim da sam izrekla manje-više sve što mi je bilo na umu.Ako i nisam,nema veze,nešto moram ostavit i vama,da vas iznenadi,oduševi,uvuče u svaku stranicu,svaku rečenicu,svaku riječ ove knjige.

Možeš li nestati ako nikad nisi stvarno postojao?

Oduševljenje knjigom neću kriti,totalno me je oborila s nogu.Istinski sam uživala čitajući ju,uživala sam u zagonetnim potragama,u rješavanjima,u saznavanju nekih novih istina i u novim odlukama.

Ova knjiga govori o obitelji,ljubavi,zajedništvu,oprostu i ljubavi prema knjigama.Ova priča može nas poučiti mnogim stvarima,priča o tome kako nas naša prošlost oblikuje u ono što ćemo postati.Moju veliku preporuku imate.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: