Stijena – Monica McCarty

“Stijena” je jedanaesti roman iz serijala Čuvari Visočja autorice Monice McCarty.Volim taj serijal.Dosad je moj favorit bio “Lovac”,ali odsada je to zasigurno “Stijena”.Zanimljivo je to što sama autorica kaže da je Stijena bila jedna od prvih priča koje je smislila planirajući ovaj serijal,iako je na kraju objavljena među zadnjima.

Thomas MacGowan je sin dvorskog kovača,a ujedno i sam kovač.I to jako dobar.Kada je prvi put,još kao dječak, ugledao Elizabeth Douglas,kćer moćnog lorda od Douglasa,mislio je da gleda samu princezu.Od toga dana ona je za njega bila nešto posebno,uzvišeno,simbol čistoće i ljubavi.Sprijateljili su se odmah,ali Elizabeth je u njemu vidjela samo prijatelja,dok su se Thomovi osjećaji svakim danom sve više pojačavali.

Nakon par godina,kad je Elizabeth već bila petnaestogodišnja djevojka,njen brat Jamie,koji je već tada postao lordom nakon očeve smrti,saznao je za Thomasove osjećaje i poslao sestru u Francusku,što dalje od Thoma.Elizabeth je u Francuskoj bila punih pet godina.Kad se vratila doma,Thom joj je izjavio ljubav,što ona nije ozbiljno shvatila.Njoj je to bilo nezamislivo,živjela je u strahu od ponovnog siromaštva kroz koje je prošla nakon očeve smrti i vidjela je jedini izlaz u dobro dogovorenom braku sa nekim od bogatih plemića.

To je Thoma jako pogodilo,on je u dubini duše znao,ili se barem nadao,da ga Elizabeth voli.Nadu je pronašao u vojsci.Htio se proslaviti kao ratnik i postati vitezom kako bi poboljšao svoj status i osigurao si neki manji posjed.

U međuvremenu Englezi zatoče Elizabethinog mlađeg brata,a jedina šansa za njegov spas je Thom,najbolji penjač u cijeloj Škotskoj.Ali,Thomasovi osjećaji su povrijeđeni i zadnje što želi je pomoći im.Hoće li je imati srca odbiti i hoće li on ipak osvojiti svoju princezu,te kakvu ulogu će steći u vojsci,ostavljam vas da sami otkrijete…

Ti i ja… Ti i ja ne postojimo.Ne možemo se vratiti na staro.Nisam Thommy već dugo vremena – a ti nisi Ella.Imamo drukčije živote.Ja sam vojnik,a ti sestra Crnog Douglasa.Živimo u dvama različitim svjetovima.Moraš se vratiti u svoj i ostaviti me u mome.Krenuo sam dalje i vrijeme je da ti učiniš isto.

Još jedan odličan roman iz serijala Čuvari Visočja.Ali,kako sam gore napisala,ovaj me je opčarao skroz,za mene najbolji do sada.Skidam Lamonta sa trona i postavljam Thomasa MacGowana na njega.Totalno me razoružao ovaj snažan kovač.Jak,močan,vrijedan,penje se na najviše i najopasnije uzvisine,ali da ne bude baš sve savršeno ono najzanimljivije jest to da se ta “Stijena” boji konja.To me posebno nasmijalo.Ali,ni to mu ne predstavlja prepreku u krajnjem cilju,on stavlja strah pod noge,nabavlja konja i suočava se svakodnevno sa tim izazovom.

Ali,najveći izazov mu je ipak osvajanje njegove princeze.Povrijeđen ponos zna nekada biti jako gadna stvar.Poljulja uvjerenja,ali ponekad je i pokretač za neke druge stvari.U Thomasovu slučaju čak je i dobrodošla jer ga je poticala da se trudi,da napreduje,da postigne nešto više u životu.

Mislio je da ga voli dovoljno da se odupre propisima društva i željama svoga brata.Mislio je da će se odreći obećanja silnog bogatstva za skromniju budućnost.Mislio je da će se boriti za njega kao i on za nju.Mislio je da će se snažna,živahna djevojka u koju se zaljubio suočiti s demonima prošlosti,a ne pobjeći od njih.

Ono što je krasilo Thomasa jest vještina koju je imao u kovačnici.S takvom lakoćom je izrađivao što god je trebalo,pa čak i posebne rezbarije na mačevima iskusnih vojnika.

Elizabeth nije bila svjesna svojih osjećaja prema Thommyju.Gledala ga je isključivo kao prijatelja dok joj nije priznao osjećaje.Ali,nakon toga,postala je svjesna koliko se Thomas izgledom promijenio,postala je svjesna njegova tijela koje je ostavljalo bez daha.Uočavala je svaki pokret mišića na njegovu tijelu,njegova čvrsta,široka ramena,i ono što je vidjela jako joj se sviđalo.

Čežnju u srcu,međutim,mogao je objasniti samo čovjek koji je upravo projahao pokraj.Stegnulo ju je u prsima vidjevši poznatu figuru,široka ramena udobno odjevena u tamnu kožu i natovarena s više oružja,par centimetara valovite tamne kose vidljive ispod čeličnog ruba kacige,moćne noge koje su čvrsto stisnule konja – možda prečvrsto,pomisli uz osmijeh.

Ali,imala je veliki strah od siromaštva i potiskivala je osjećaje,ljubav joj nije bila bitnija od blagostanja.Barem je mislila da nije bitno.

Ona nije Joanna.Ona ne razmišlja srcem.Previše je praktična da bi se zaljubila u nekoga za koga se nikad ne može udati.Već je jednom prognana iz društva i odnosili su se prema njoj kao prema gubavcu;neće opet prolaziti kroz to – barem ne svojevoljno.Imala je sigurnu budućnost na dohvat ruke i nije ju namjeravala pustiti.

Srce ju je stegnulo svaki put kad bi pomislila na Thoma otkad su se razdvojili dvije noći ranije – što je bilo često.Njegove su optužbe boljele.Nikad nije mislila da mu je tako.

U ono doba društvene norme bile su strogo propisane i svi su ih se pridržavali.Smatralo se uvredljivim vjenčavati za nekoga nižeg sloja.Plemići su bili “drukčiji” od ostatka i za svoje mjesto u društvu od njih se očekivalo da po strani ostave osobne želje za dobrobit obiteljskog nasljeđa.

U srcu je znao da ga voli.Samo ju je morao natjerati da shvati da sve poteškoće pred kojima se nađu,sav prezir,kritike i osuda neće biti važni ako se vole.

Pobjeđuje li baš uvijek na kraju ljubav,otkrit ćete sami…A ja vam jamčim jednu uzbudljivu pustolovinu uz Thomasa MacGowana.Užitak mi je bio čitati ovu knjigu,prepunu tog moćnog spoja ratničke muževnosti i strasti.Moje je srce osvojio,a vjerujem da će i vaše.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

Napravite svoju stranicu s WordPress.com
Započnite
%d blogeri kao ovaj: