Težina stvarnosti – Jan Bolić

Jan Bolić je mladi riječki autor koji,unatoč spinalnoj mišićnoj atrofiji od koje boluje,piše svoja djela sa samo dva prsta.”Težina stvarnosti” je Janovo treće djelo.Dosad je objavio još i zbirku poezije “Trenutci”,te zbirku poezije i proznih zapisa “Može biti lijepo”.

U “Težini stvarnosti” susrećemo se sa naoko mirnim gradićem Princetonom,”sigurnim za život”.Gradić u kojem su svi veseli,nasmiješeni,susjedi za poželjeti.Sve do jedne večeri,kada je na pet minuta nestalo struje,a u međuvremenu,kada se struja vratila,na semaforu je visjelo mrtvo tijelo liječnika iz kojeg se na cestu slijevala krv.

Tada na scenu stupa detektiv John Monroe,uz pomoć svoje partnerice Liz u koju je zaljubljen.John je malo u nezahvalnoj situaciji,nitko ništa nije vidio,svi su bili u kućama u tom trenutku,a nitko nije imao ni najmanju sumnju tko i zašto bi imao motiv za ubojstvo uglednog liječnika.Djelomično su pronađeni neki tragovi koji upućuju na mogućeg ubojicu,ali Johnu intuicija govori da nešto tu ne štima,ali ni najmanje ne sumnja u osumnjičenika.Po njemu netko drugi mora biti ubojica,ali tko i zašto?Novinari su došli do tajnih informacija istrage i vrše pritisak u javnosti.Na vidjelo izlaze i neke tajne veze i odnosi…

U svima leži zvijer,spava i miruje,ali samo o nama samima ovisi koliko smo zategnuli lance.Što je ubojicu natjeralo da tu zvijer pusti s lanca?Zvijer žednu krvi.

“Težina stvarnosti” je kriminalistički roman.Ima sve odlike koje ga čine zanimljivim:okrutno ubojstvo,detektiva predanog svom poslu i ubojicu psihopata.

Osjetit će ponovno onu toplinu uzbuđenja nakon što ga ubije.Kada mu krv ponovno potekne žilama.Opet će se osjećati jakim.Ponovno će vidjeti strah u žrtvinim očima.

Uz to sve,imamo jednu dobrostojeću sredinu u kojoj su svi međusobno pristojni,dobri susjedi,bez mana.A kada se zločin dogodi,začudo nitko ništa nije ni vidio ni čuo.Ako je netko nešto i znao,šutio je s razlogom.Jer ono što je naizgled izgledalo kao mirna sredina,zapravo ima svoju burnu pozadinu.Tajne izviru na vidjelo,a s njima i razočarenja u određene osobe.Ponekad te neke tragične situacije iznesu više “prljavog rublja” nego možemo zamisliti…

Ova ulica i ovo susjedstvo skrivali su veliku istinu,istinu koja bi mogla dati sve odgovore.No,kakva će ta istina biti?Sve više je počeo kopati ispod površine koja je na prvi pogled bila tako lijepa i savršena.

Nikad ne znaš tko zapravo živi udaljen svega nekoliko koraka od tvog vlastitog doma,ubojica,lopov ili silovatelj,a dijeli vas možda samo jedan tanki zid,ograda ili živica.

John Monroe je detektiv koji je potpuno predan svom poslu.Toliko predan da svog psa s kojim živi prečesto ostavlja susjedi na skrb,a vezu bi mogao ostvariti jedino sa kolegicom Liz s kojom provodi dane na poslu,a uz to i gaji neke osjećaje prema njoj.John se ne predaje tako lako,slijedi svoju intuiciju koja ga nikada nije iznevjerila,i dolazi do zaista nevjerojatno šokantnih otkrića.

U ovoj ulici još se osjećao strah i ljudi su bili oprezniji.Ranije bi se netko od susjeda uvijek nalazio u dvorištu svoje kuće i prozori su znali biti širom otvoreni.Sada su bili zatvoreni.Iako je bilo skoro podne,sve je bilo zaključano.

Ova knjiga je na mene ostavila pozitivan dojam.Jan je vješto razradio tematiku,likovi su zanimljivi,a radnja napeta.Kraj je posebno zanimljiv,začuđujući.A Jan upravo radi na novom romanu,u kojem detektiv John Monroe ima novi zadatak,ali ovaj put radnja je smještena u Rijeku.S nestrpljenjem iščekujem što nam to Jan zanimljivo sprema…

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

Napravite svoju stranicu s WordPress.com
Započnite
%d blogeri kao ovaj: